Máte na balkoně nebo na zahradě bylinky? Poradíme, jak bez problémů přečkají zimu

 Tipy a inspirace 
02. listopadu 2019 12:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne všechny druhy bylinek dokáží přečkat mrazy Internet
Máte ještě na zahradě nebo balkoně bylinky? Některé z nich mohou bez problémů přečkat i zimu. Stačí jim vytvořit vhodné podmínky.

Není nad čerstvé bylinky v kuchyni. Řada lidí je proto pěstuje doma či na zahradě. Pokud se jich nechcete ještě zbavit a rádi byste je ponechali do příštího roku, musíte se o ně před zimou náležitě postarat.

Ze zahrady za okno

Bazalka, aloisie, vavřín nebo citronová tráva, ale i rozmarýn jsou druhy bylinek, které vám mohou vydržet i do příštího roku, ale jen v případě, že je přes zimu přenesete do interiéru. Pokud je máte na své zahradě, opatrně je přesaďte do květináčů a umístěte je nejlépe na okenní parapet. Během zimy totiž potřebují dostatek světla, teplotu okolo deseti až dvaceti stupňů Celsia a přiměřenou zálivku.

Trvalky ochraňte před mrazem

Pokud pěstujete na zahradě petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, levanduli či libeček, můžete je klidně nechat na záhonech i přes zimu. Aby jim neublížil ani ten největší mráz, prostor v okolí pokryjte mulčovací kůrou, která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový systém před mrazy. Mezi bylinky můžete dát i větve z jehličnatých stromů. Zvýšíte tím ještě více ochranu.

Naložte je do soli         

Bylinky, které chcete již sklidit, můžete uchovat hned několika způsoby. Sušením, zamrazením nebo naložením do oleje nebo octa. Například petržel nebo pažitku můžete dát do sklenice s vodou, kde vydrží zhruba čtrnáct dnů. Pokud chcete, aby si bylinky uchovaly nejenom svou vůni, chuť, ale i barvu, naložte je do solného roztoku. Na to si připravte čtyřikrát větší množství gramů soli, než kolik máte bylinek, a ponechte je v solném roztoku v lednici tak dlouho, jak potřebujete. Ostatní bylinky můžete zavěsit za stonky v místnosti, kde je světlo a teplo. Tímto jednoduchým způsobem si uchovají i svou chuť a aroma. Další možností je sušení bylinek v sušičce ovoce. Jak vybrat tu nejvhodnější, jsme psali zde.         

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod