Vařte až čtyřikrát úsporněji. Pomůže vám jedna obyčejná maličkost

 Tipy a inspirace 
29. srpna 2020 11:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Používání pokličky má obrovské výhody Depositphotos
Považujete pokličku při vaření za zbytečnost? Pak vás přesvědčíme o tom, jak je naopak její používání nesmírně užitečné.

Je zcela logické, že pokud si jídlo připravíte doma, vyjde vás to levněji, než když budete chodit do restaurace. Ale i během přípravy pokrmů byste měli myslet na spotřebu energie. Kvůli tomu si také kupujete úsporné spotřebiče. Energetickou náročnost ještě více sníží nejenom vhodně zvolené nádobí, ale také správné kulinářské zvyky. A k nim patří i používání pokličky. Proč?

Obrovská úspora

Používáním poličky si nejen zkrátíte čas přípravou jídla, ale především uspoříte energii, a to až čtyřikrát. A je zcela jedno, zda se jedná o plyn nebo elektřinu. Takže vám nakonec zatleská partner za to, že vylepšujete rodinný rozpočet, a ekologové zajásají, že zbytečně nezatěžujete planetu nadměrnou spotřebou energie. Nevěříte? Zkuste si jenom stopnout, za jak dlouho se vám začne vařit stejné množství vody v zakrytém a odkrytém hrnci. Rozdíl bude opravdu znatelný.

Rovnoměrné vaření

Kromě úspory energie s pokličkou také docílíte toho, že se v hrnci nehromadí pára ředěná vzduchem. Díky tomu se v něm udržuje stoprocentní vlhkost a stejná teplota jako vařící se obsah. Proto se na uvařené omáčce nevytvoří škraloup. Zelenina, maso a brambory, které často vyčnívají nad hladinu, se také uvaří dobře a za stejnou dobu jako ty pod hladinou. Přitom všem zůstane maso i zelenina šťavnaté. A navíc je zde třeba počítat také ještě s jednou věcí. Díky pokličce budete mít v kuchyni méně nepořádku. Případné stříkance a prskance, které se během vaření objeví, totiž zůstanou na ní, a vy tak nebudete muset vytírat celou kuchyň. Samozřejmě, že u některého druhu vaření je potřeba nechat mezi pokličkou a hrncem prostor, aby nedošlo ke vzkypění. Takže pokličku buď nakloňte, anebo použijte takovou, která má speciální otvor pro únik páry.

Na správné velikosti záleží 

Samozřejmostí je, že aby vše fungovalo jak má, musí mít každý hrnec správnou velikost pokličky. Chybou je nejenom poklička, která má větší průměr, ale i ta, která dobře na hrnci nesedí. Pára i voda pak zbytečně unikají do všech stran a celkový efekt vaření je spíše kontraproduktivní. Proto už při koupi hrnců a pánví myslete také na pokličky. 

I poklička potřebuje péči

Výhodou jsou nerezové a jiné celokovové pokličky. Jejich údržba je totiž velmi snadná. Čas od času je potřeba nerez vyleštit. K tomu vám pomohou i domácí prostředky, o nichž jsme psali zde. Máte-li doma skleněné pokličky, pak je čas od času zkontrolujte, zda pod madlem nezůstává voda. Pokud ano, pak madlo odšroubujte a prostor pod ním vysušte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve