Vyrobte si vlastní přípravky na odstranění častých skvrn i vodního kamene

 Tipy a inspirace 
05. listopadu 2019 17:20 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyrobte si vlastní roztok, kterým postříkáte skvrny na koberci Depositphotos
Vyzkoušeli jste už nejrůznější přípravky na skvrny a vodní kámen, ale nebyli jste s nimi spokojení? Nemuselo vám vyhovovat třeba složení chemických přípravků. V tom případě si můžete vyrobit vlastní odstraňovače skvrn, které si vytvoříte z domácích ingrediencí.

Objevila se vám skvrna na nábytku nebo koberci? S našimi tipy s ní můžete snadno zatočit. Pokud vás štve vodní kámen v koupelně, není nic snadnějšího, než si vytvořit vlastní odstraňovač skvrn. Budou vám na to stačit pouze přírodní ingredience. Na chemické přípravky nebudete muset vůbec sáhnout.

Odtraňovač skvrn na nábytek a koberec

Nejrychleji se zbavíte skvrn, které jsou tam chvíli. Čerstvé skvrny jdou vyčistit snadněji než ty zaschlé. Na zaschlé skvrny by měl následující přípravek fungovat také, ale víc se při jejich čištění nadřete. Připravte si následující přísady a začněte s výrobou.

  • láhev s rozprašovačem
  • kartáč
  • 50 ml octa
  • 50 ml minerální vody
  • 50 ml tekutého mýdla

Veškeré přípravky nalijte postupně do láhve s rozprašovačem v libovolném pořadí. Hned poté láhev dobře utěsněte a protřepejte ji, aby se veškeré ingredience vzájemně promíchaly. Roztokem postříkejte skvrnu a nechte ho tam zhruba dvacet minut působit. Pokud je tam skvrna již nějakou dobu, protáhněte to zhruba na třicet minut. Poté vezměte kartáč a místo s ním vyčistěte. Při čištění nábytku buďte opatrnější, abyste ho nepoškrábali.

Odstraňovač vodního kamene

Vodní kámen se tvoří na všech věcech, které přijdou často do styku s tvrdou vodou. Můžete s ním však poměrně snadno zatočit. Vytvořte si vlastní čistič bez chemických přísad. Odstraňovače vodního kamene si můžete vyrobit rovnou dva a každý bude z jiných přísad. Bude záležet jen na vás, který z nich vám bude vyhovovat více.

Roztok z jedlé sody

  • láhev s rozprašovačem
  • 50 ml jedlé sody
  • 50 ml vody
  • 5 kapek citronové šťávy

Jedlá soda vodní kámen dokáže snadno odstranit. Vyrobte si z ní roztok. Ohřejte si vodu tak, aby byla teplá, ale nikoliv horká. Smíchejte ji s jedlou sodou a několika kapkami citronové šťávy v láhvi. Důkladně s ní zatřepejte a můžete s ní začít stříkat všude, kde vás vodní kámen obtěžuje. Roztok nechte chvíli působit a poté už ho jen setřete vlhkým hadříkem.

Roztok z octa

  • 50 ml octa
  • 10 ml vody

Pokud doma nemáte jedlou sodu, nebo z ní jednoduše nechcete roztok vytvářet, můžete použít ocet. Opět ohřejte vodu tak, aby byla teplá, ale nikoliv horká. Nalijte ji s octem do láhve a zaštěrchejte s ní. Poté octovou vodu nastříkejte na vodní kámen. Následně ji setřete vlhkým hadříkem. Dále čtěte: Jak snadno a rychle vyčistit mikrovlnku?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008