Jak na zatuchlé ručníky

 Tipy a inspirace 
29. prosince 2019 09:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zápachu z ručníku se nelze až tak snadno zbavit pouhým vypráním Depositphotos
Není nic horšího, než ze skříně vytáhnout čisté ručníky, avšak smrdící zatuchlinou. Jak zajistit, aby se to už neopakovalo? Stačí dodržet pár zásad.

Určitě také milujete tu měkkost a vůni čistoty, když vytáhnete ze skříně čistý ručník. Ale co když místo svěžích osušek ihned po vyprání vytahujete z pračky umorousané ručníky plné nepříjemného zápachu? Nebo co když ručníky začínají zapáchat až časem? Je jasné, že s takovým ručníkem se opravdu asi sušit nebudete. Nicméně, vše se dá ještě zachránit.

Na vině jsou prací prostředky

Bohužel, na zápachu vypraných ručníků se často podílejí prací prostředky, které se nerozpustí a pak se usazují ve vláknech. Ručníky do sebe snadno tyto nerozpuštěné zbytky pracích prostředků pořádně nasáknou a pak je otázkou času, než začnou zapáchat. A přidat k nim znovu prací prášek situaci určitě nezlepší. Naopak. 

Zapomeňte na aviváž

Bohužel, aviváž sice ručníkům dodá vůni, ale snižuje jejich savost. Doslova ji přímo znehodnocuje. Další informace o tom, jak aviváž škodí vám i oblečení, jsme pasli zde. Nebojte se a zkuste vyprat ručníky bez ní. Uvidíte, že nadýchanost a savost ručníků se vrátí. Do pračky bubnu můžete klidně přidat 200 ml citronové šťávy, která je vybělí a dodá jim svěžest. Pokud nemáte citron, pomůže obyčejný ocet. Navíc si jím vyčistíte i pračku od vodního kamene a dalších nečistot. 

Sušení je základ

Zatuchlost se objeví často ve chvíli, kdy je necháte nedostatečně oschnout. Proto, než je složíte do skříně, pečlivě zkontrolujte, zda skutečně dobře vyschly. A je jedno, zda používáte sušičku, nebo je věšíte venku na šňůře. Pokud v nich nebude vlhkost, nebude se ani objevovat zápach.

Co s použitým ručníkem

Podobně je to i s použitými ručníky. Ty jsou po koupeli často nasáklé vodou, proto je třeba nechat je pořádně vyschnout. A to ve vlhké koupelně dost dobře nejde. Proto je pověste tak, aby byly na vzdušném místě a vlhkost z něj mohla ven. Pokud tyto možnosti nemáte, jsou vhodnou volbou topné žebříky.

První pomoc

Jestliže už se vám stane, že vytáhnete zatuchlý ručník, nemusíte jej hned znovu prát. Pomoci vám může trocha saponátu. Ten naneste na houbičku a tou přejíždějte po celé ploše ručníku z obou stran. Pak jej nechejte důkladně oschnout. Zápach by měl zmizet, případně výrazně zmírnit. Místo saponátu můžete použít i jedlou sodu, která dokáže nasát vlhkost i zápach. Ručník jí jednoduše posypejte nechejte chvíli působit a poté vyklepejte či vysajte. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47