Vypěstujte si vlastní zeleninu a bylinky i teď v zimě

 Tipy a inspirace 
18. prosince 2019 16:54 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvé zeleniny a bylinek se v zimě nemusíte vzdávat Depositphotos
Vlastních vypěstovaných bylinek či zeleniny se nemusíte vzdávat ani v zimě. Poradíme vám, co lze vypěstovat nejenom v bytě, ale i na záhonech.

Kdo má ve zvyku vařit z čerstvých ingrediencí ví, jak je těžké sehnat čerstvou a především chutnou zeleninu nebo bylinky. Nicméně se jí tak úplně vzdávat nemusíte.  Stačí si vnést do domácnosti trochu zeleně a ti odvážnější mohou klidně jít sázet i do záhonů. Nevěříte?  

Bylinky i na parapetu

Bylinky si můžete bez obav pěstovat za oknem na parapetu, a to v květináčích i truhlíku. Dobře se bude dařit pažitce, rozmarýnu, řeřiše, meduňce i dalším. Jediné, co potřebují, je substrát bohatý na živiny, které jim vydrží až do jara, pravidelná zálivka a občasné rosení. Bylinky klidně můžete nechávat i v chladnějších místnostech, kde jsou teploty v rozmezích od 15 do 22 stupňů Celsia. Pouze si dávejte pozor na pokles teploty v noci, který by neměl být pod 10 stupňů Celsia.

Sladká rajčata

Sehnat v zimě rajčata, která skutečně chutnají, bývá skoro nemožné. Proto určitě stojí za zkoušku vypěstovat si vlastní plody. Ideální pro pěstování rajčat je pěstební boxík. Ten zajistí rajčatům ideální teplotu, která by měla být ve fázi růstu kolem 18 stupňů Celsia a v době květu 24 až 29 stupňů Celsia. Boxíky se navíc dají koupit i s lampičkou, protože rajčata potřebují přibližně 14 hodin světla denně. Stejně tak počítejte s tím, že si budete muset zahrát na opylovače, aby vám rostlina plodila. 

Čerstvá zelenina ze zahrady

Pokud jste si mysleli, že zima znamená pro přírodu období klidu a spánku, jste tak trochu na omylu. Taková kapusta kadeřávek vám na zahradě udělá přes zimu doslova parádu. Zimu přečká i bez nutnosti ochrany. A stejně tak si můžete během zimy pochutnat i na čerstvém špenátu. Na zahradě se bude během zimy dařit dobře i mrazuvzdornému pórku, vedle něhož vám může růst zázračný černý kořen, topinambur či královna všech kuchyní - cibule. Ta je však úžasným pomocníkem i v domácnosti. Více tipů jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve