Jak mít co nejkrásnější vánoční stromeček? Dodržte správný postup zdobení

 Tipy a inspirace 
14. prosince 2019 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdobení vánočního stromku má svá pravidla Depositphotos
Zdobení vánočních stromků podléhá různým módním trendům, někdy je v kurzu stříbrná barva, jindy červená či jakákoliv jiná. Ať už ale zvolíte jakoukoliv barevnou kombinaci, musíte vždy dodržet správný postup. Jen tak bude výsledek vypadat perfektně a harmonicky.

Většina lidí zdobí vánoční stromek tak, že baňky dává na stromek bez ladu a skladu, jak jim přijdou pod ruku. Někdo se snaží dodržovat alespoň nějakou barevnou kombinaci, mnozí ale neřeší ani to. Pokud ale chcete, aby váš stromeček vypadal jako z katalogu, je třeba dodržet správný postup zdobení. Stromek pak bude vypadat hustší, plastičtější a hlavně bude skvěle ladit.

Dejte stromku čas

První krok k úspěšnému nazdobení spočívá v časném nákupu samotného vánočního stromku. Pokud pořizujete stromek živý, je důležité jej pořídit několik dní před Štědrým dnem a nechat jej venku aklimatizovat. Teprve pak jej můžete opatrně vybalit a ustavit do stojanu tak, aby byl stabilní. Před samotným zdobením dejte stromku ještě nějaký čas, aby mu větve slehly tak, jak mají. Tyto kroky vám odpadají v případě, že jste se rozhodli pro stromek umělý.

Začněte se světýlky

Než se vůbec dostanete k baňkám, je třeba na stromeček pověsit světelné řetězy. Většina lidí v tomto ohledu dělá zásadní chybu, že řetěz na strom položí bez rozmyslu. Když si ale se světelným řetězem pěkně vyhrajete, zamaskujete drátky a jednotlivé žárovičky pěkně postavíte, aby svítily správným směrem, bude to vypadat rozhodně lépe.

Ze všeho nejdříve si řetěz rozložte na podlaze a vyzkoušejte, zda funguje. Pak si najděte střed a ten umístěte pod naprostý vrchol. Pak každé rameno dejte na protilehlou stranu. Máte tak rozdělený symetricky stromeček na dvě poloviny. Dále záleží podle délky a množství světýlek. Ideální je, když na každém velkém patře jsou světla jak vepředu, tak i vzadu. Při menším počtu alespoň na střídačku, jeden vepředu a o patro níž vzadu.

Kolekce a nerozbitné ozdoby

Pokud kromě skleněných baněk zdobíte strom i čokoládovými kolekcemi nebo jinými nerozbitnými dekoracemi, například mašlemi, dřevěnými či slaměnými ozdobami, je na ně správný čas právě nyní. Snažte se ozdoby pověsit na strom pěkně rovnoměrně, ať vám nevznikají prázdná místa. Velké figurky dávejte na větší větve a opět se snažte nazdobit stromek ze všech strran.

Od největších po nejmenší

Po nerozbitných ozdobách přicházejí na řadu skleněné baňky. Začněte s největšími baňkami, které se dávají mezi patra a do spodní části stromku. Směrem nahoru se ozdoby zmenšují. Menší ozdoby se také dávají, až se usadí všechny velké ozdoby. a nezapomeňte na zdobení vánočního stromečku i u kmene. Co se týče tvarů skla, nejprve rozmisťujte klasické koule a pak až tvary.

Řetězové finále

Okrasné řetězy dodají stromku ten správný šmrnc a tvar. Mohou mít různou podobu i barvu. Pokud je rádi používáte, na stromek je rozvěste až po nazdobení baňkami. Ideálně by měly jít okolo celého obvodu stromku. Na úplný závěr pak na stromek dejte třpytivé třásně. A nezapomeňte na špici, pokud jste ji tedy zvyklí dávat. Jak vybrat vánoční strom, aby vydržel co nejdéle, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47