Zatočte s vodním kamenem po domácku a bez chemie

 Tipy a inspirace 
10. prosince 2019 13:31 / Eva Vogelová
  2
📷
4 fotografie v galerii
V rychlovarné konvici se vodní kámen usazuje často  Depositphotos
Vodní kámen se usazuje hlavně v různých spotřebičích a na vodních plochách. Nejčastěji se tvoří tam, kde se povrchy dostávají do kontaktu s tvrdou vodou. Čím tvrdší vodu máte, tím častěji vás bude vodní kámen štvát. Naštěstí si s ním lze poradit poměrně snadno a rychle. Jak na to?

Vodní kámen často najdete v myčce, rychlovarné konvici, žehličce nebo na vodovodní baterii. Dá se říct, že se vyskytuje téměř v každé místnosti. Zjistěte, jak se ho z různých spotřebičů či povrchů zbavit bez chemie.

Rychlovarná konvice

Čištění rychlovarné konvice od vodního kamene není nic náročného. Pokud máte velmi tvrdou vodu, budete to však muset dělat často. Smíchejte menší roztok octa s vodou v poměru jedna ku jedné. Nalijte ho do rychlovarné konvice a zapněte ji.

Ve chvíli, kdy se vám roztok uvaří, konvici máte vyčištěnou. Může se stát, že nános vodního kamene máte v rychlovarné konvici tak velký, že vám tento postup nemusí stačit. V tom případě ocet vůbec s vodou nemíchejte, ale nalijte ho do ní nezředěný.

Myčka

Myčka je skvělý spotřebič. Ušetří vám spoustu námahy a času, protože umyje nádobí za vás. Někdy ji však také musíte vyčistit. Vodní kámen se jí nevyhne. Do dávkovače na tablety nalijte ocet. Můžete ho dát trochu i dovnitř myčky. Spotřebič bez nádobí zapněte jako obvykle a máte hotovo. Víc už řešit nemusíte.  

Vodovodní baterie

Na vodovodní baterii se vodní kámen objevuje patrně nejčastěji, protože přichází do kontaktu s vodou několikrát denně. Kohoutek jednoduše potřete octem či jedlou sodou, nechte několik minut působit a poté ho opláchněte. Pokud máte chromovanou baterii, mohli byste ji zničit, takže si dávejte pozor.

Žehlička

Postrádá vaše žehlička odvápňovací funkci? V tom případě se vám na parních otvorech patrně často objevuje vodní kámen. Může opadávat a znečišťovat oblečení. Pomůže vám opět ocet. Nachystejte si misku, do které se vejde celá žehlička. Zalijte octem pouze dno tak, aby se nedostal dovnitř žehličky.

Musíte si dát pozor, aby se ocet neměl šanci dovnitř dostat, protože jinak si můžete žehličku nenávratně poškodit. Do misky položte žehličku žehlicí plochou a nechte ji tam několik hodin. Poté bude vodní kámen pryč. Dále čtěte: Jak šetrně vyčistit sklokeramickou varnou desku?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod