Nebojte se kožené sedačky, její údržba je překvapivě jednoduchá

 Tipy a inspirace 
23. prosince 2019 10:51 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vystačíte si s vlhkým hadříkem a minimem mýdla Depositphotos
Kožené sedačky jsou skvělou volbou. Krásně se vyjímají v obýváku, ale mnozí se bojí, že když mají domácí mazlíčky nebo malé děti, není vytoužená kožená sedačka nic pro ně. Přitom údržba je překvapivě jednoduchá.

Chcete vědět, jak vyčistit koženou pohovku tak, aby vypadala jako nová? Kůže nikdy nevyjde z módy, pouze krásně stárne a prakticky vydrží všechno. A její čištění není nijak náročné, ve srovnání s látkovými potahy jde o relativně snadnou proceduru.

Koženou sedačku je ideální před samotným čištěním zbavit povrchových nečistot. Pomocí kartáčového nástavce vysajeme ze sedačky všechny drobky a drobné nečistoty. Samozřejmě tímto způsobem vyčistíte i švy a rohy vaší kožené sedačky.

Čistěte kůži podle instrukcí výrobce

Každá kožená sedačka má od výrobce na štítku jasné údaje o tom, jak ji lze čistit. Tedy buď čisticím prostředkem na vodní bázi, nebo pouze rozpouštědly, to je suché čištění. Další variantou je čisticí prostředek na vodní bázi, nebo rozpouštědlový čisticí prostředek. Parní čistič bude v takovém případě pořádku. Na některý povrch nemůžete použít žádnou vodu ani saponát, místo toho jej necháte profesionálně vyčistit.

Většinu kožených pohovek ale vyčistíte bez problémů pomocí mírně navlhčeného hadříku s malým množstvím jemného mýdla. Dbejte ale na to, aby hadřík byl skutečně pouze vlhký, ne mokrý. Jinak by vám na sedačce zůstal flek.

Čistit lze i přírodními produkty

Bílý ocet je skvělý přírodní odstraňovač skvrn pro většinu typů čalounění. Začněte tím, že skvrnu vymažete stejným množstvím vody a octa, poté skvrnu jemně otřete hadříkem z mikrovlákna. Poté přetřete směsí jemného saponátu a vlažné vody, abyste odstranili přetrvávající zápach octa. Pak nechte kůži vaší sedačky přirozeně zaschnout.

Na závěr sedačku potřete kondicionérem na kůži, tedy impregnačním přípravkem. To udělejte těsně předtím, než vyčištěná kůže zaschne. Vaše kožená sedačka bude jako nová a ve vašem interiéru vydrží celou řadu let. Dále čtěte: Tipy na účinné a šetrné čištění sklokeramické varné desky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve