Vylitý vosk lze odstranit jednoduše. Použít můžete i mrazák

 Tipy a inspirace 
29. prosince 2019 11:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Svíčky během vánočních svátků zdobí snad každý interiér Depositphotos
Vylitý vosk na nábytku, koberci nebo ubruse umí pěkně potrápit. Poradíme vám rychlé triky, kterými se vosku rychle zbavíte. A beze zbytku.

K vánočním svátkům patří bezesporu vonné svíčky. A bohužel se občas stane, že během chvilky nepozornosti může ukápnout horký vosk na oblíbený ubrus nebo stůl. Přitom není tak těžké jej odstranit, když víte, jak na to. Podívejte se na pár tipů, jak se vosku zbavit. Způsoby můžete kombinovat a opakovat tak dlouho, dokud nejste s výsledkem dokonale spokojení.

Zmrazte jej

V první řadě nikdy vosk neodstraňujte ve chvíli, kdy je ještě měkký a teplý. Tím byste způsobili ještě více škody než užitku, protože byste si jím umazali větší plochu. Před jakýmkoli odstraňováním vosku je tedy potřeba, aby byl úplně tvrdý. To ještě můžete urychlit tím, že dáte ušpiněnou věc třeba do mrazáku. Někdy to úplně postačí k tomu, že se pak vosk dá jednoduše vydrolit nebo jemně seškrábnou a máte po problému.

Použijte žehličku nebo fén

Pokud se vám nepodařilo všechen vosk vydrolit, pak můžete zkusit horkou variantu. Ušpiněné místo přejeďte žehličkou, kterou nastavíte na nejnižší teplotu. Látku ale nejprve podložte ubrouskem, novinami nebo savým papírem, aby se vám vosk nepropil až na podložku. Papír nebo ubrousek položte i na skvrnu a pak ji pomalu přežehlujte. Opakujte tak dlouho, dokud se vosk zcela nevpije do savého papíru. Dávejte pozor, abyste látku nespálili. Pokud máte obavvy, zkuste místo žehličky použít fén na vlasy. Tuto metodu můžete použít na látky, které jsou choulostivé na teplo. Jakmile se vosk vsákne do papíru, vyměňte jej a pokračujte, dokud nebude papír úplně čistý.

Použijte sodu a jar

Jelikož vosk je mastný, na látce vám může po rozpuštění zůstat mastná skvrna. Proto je potřeba látku vyprat. Klidně ji nechejte předtím namočit a do vody přidejte půl sáčku sody. Před samotným praním použijte odstraňovač mastných skvrn, ale stejně dobrou službu vám udělá i obyčejný přípravek na mytí nádobí. Vyprané věci nedávejte do sušičky, která by zbytky skvrny mohla v látce zafixovat. Jak správně sušit vyprané prádlo jsme psali zde.

Co s nábytkem

V prvním případě záleží na materiálu. Pokud můžete, dejte ušpiněný předmět na jeden až dva dny do studené vody a poté vosk odloupněte. Půjde to snadno. Zbytky vosku dočistěte vodou se saponátem. Keramiku, porcelán a další teplu odolné materiály můžete ponořit do hrnce s vodou a zahřívat do doby, dokud vosk nezačne měknout. Zbytky pak stačí setřít hadříkem nebo papírovým ubrouskem. Na odolné materiály můžete použít ředidlo, líh, terpentýn nebo benzinový čistič. S lakovaným nábytkem zacházejte velmi opatrně. Nejdříve se snažte maximum zatvrdlého vosku z povrchu jemně odloupnout či seškrábnout. Zbytky pak můžete lehce nahřát fénem a pak jemně odsát ubrouskem. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47