Zabarvené prádlo nebo vypraný papírový kapesník. I takové nehody se dají řešit

 Tipy a inspirace 
19. ledna 2020 16:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Omyly během praní se stávají naprosto každému Depositphotos
Omyly a nehody při praní potkají někdy snad každého z nás. Jak řešit ty nejčastější? Poradíme vám.

Automatická pračka šetří spousty času. Dáte do ní prádlo, přidáte přípravek na praní a zapnete. Jenomže stačí chvilka nepozornosti a hned přehlédnete třeba takový kapesník nebo barevnou ponožku. A o malér je postaráno. Nezoufejte. I takové nehody se dají řešit. 

Třídění je základ

Před každým praním je potřeba prádlo nejprve dobře roztřídit. Tedy oddělit světlé od tmavého. Mezi tím je potřeba sledovat symboly a značky, které určují, jak se má s oblečením zacházet. Hodně opatrní buďte ve chvíli, pokud mezi své oblíbené kousky dáváte nějaký nový. Pokud je barevný, hrozí, že se při praní bude uvolňovat barva. Ideální je takovou věc vyprat nejprve v ruce nebo zvlášť. Pokud zjistíte, že vám stále pouští barva, přidejte do pravní trochu octa.

Pořiďte si ubrousky

Problematické může být také praní vícebarevného prádla, oblečení s velkými vzory či pruhovahého oblečení. V takovém případě je lepší pořídit si speciální ubrousky, které zachytí všechnu uvolněnou barvu. Díky tomu můžete bez obav prát prádlo různých barev společně.

Na první pohled

To, že se něco děje, poznáte už na první pohled. Tedy v případě, že máte pračku s předním plněním. Pokud v ní totiž voda není čistá, ale zabarvená do šedé, růžové či jiné barvy, je jasné, že došlo k nějaké lapálii. V takovém případě se snažte program co nejvíce zkrátit, prádlo nechejte vyždímat a proces zopakujte, ale s tím rozdílem, že do bílého prádla přidáte lžíci sody. Pokud máte bavlněné prádlo, můžete jej klidně vyvařit.  Na zabarvené textilie lze využít i různé odbarvovače na omylem obarvené prádlo. 

Jak na zaprané skvrny

Tak tato situace není vůbec jednoduchá. Nicméně stále je šance, že oblíbený kousek zachráníte. Velmi dobře se osvědčuje žlučové mýdlo, které skvěle funguje nejenom na zaschlé, ale také zaprané nečistoty. Žlučové mýdlo naneste na skvrnu a předeperte v ruce. Pokud nemáte žádnou choulostivou látku, pomozte si houbičkou nebo jemným kartáčkem. I když se vám nepodaří skvrnu odstranit napoprvé, nezoufejte. Stačí ještě pár opakování a máte po starostech. Pokud nemáte žlučové mýdlo, klidně dopřejte prádlu koupel. Oděv namočte a přidejte větší množství pracího prášku. Klidně jej nechejte namáčet i den či dva a pak klasicky vyperte.

Co s mastnotou

Na skvrny od oleje a tuků platí obyčejný přípravek na mytí nádobí, případně technický benzín. Takovou poslední KPZ jsou odstraňovače skvrn. Ale pozor. Pokud je na prádle necháte příliš dlouho působit, mohou způsobit odbarvení nebo poškození vláken v oděvu.

Bílé neštěstí

Doslova pohromu dokáže způsobit zapomenutý papírový kapesník. To vám prádlo dokáže "ozdobit" bílými drobky, které nejdou pryč. Co s tím? Nejprve všechno prádlo vyklepejte a zbavte větších kousků papíru. Pak najděte kapsu, v níž se kapesník ukrýval, a pořádně ji vyčistěte. Nakonec prohlédněte pračku, těsnění, filtr a vyčistěte je. Pokažené prádlo dejte znovu vyprat, stačí rychlý program s mácháním. Podobnou službu vám udělá izolepa nebo lepicí váleček. Ten můžete použít i na další nehody, které vás mohou potkat v bytě. Více jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve