Jak na to, aby vám vánoční kaktus kvetl i v letošním roce

 Tipy a inspirace 
04. ledna 2020 11:11 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční kaktus je na pěstování poměrně náročný  Depositphotos
Vánoční kaktus patří k Vánocům, protože v tu dobu rozkvétá. Možná vám letos nevykvetl, nebo toužíte, aby vám kvetl tento rok znovu. V každém případě mu musíte věnovat náležitou péči, aby byl v letošním roce obsypaný květy. Zjistěte, jak na to.

Vánoční kaktus je krásná rostlina, má zubaté stonky, na kterých se objevují v zimním období poupata. Když o něj budete náležitě pečovat, hezky vám vykvete. Pokud jste si ho pořídili teprve nedávno či už vám odkvetl, budete si muset počkat na jeho záplavu květů na letošní přelom podzimu a zimy.

Kam vánoční kaktus umístit?

Vánoční kaktus vám rozhodně ve vysokých teplotách nevykvete. Snáší je špatně. Pokud máte v bytě teplotu 23 stupňů Celsia a více, začne spíše chřadnout. K tomu, aby kvetl, potřebuje být umístěn v místnosti, která má zhruba 12 až 16 stupňů Celsia. To je také důvod, proč kvete až v zimním období.

V létě dopřejte vánočnímu kaktusu čerstvý vzduch. Dejte ho ven či na balkon. Nemělo by na něj však svítit slunce přímo. Má rád polostín. Pokud budou v létě opravdová vedra, schovejte jej do chladnější místnosti.

Nemusíte se bát, že by vám vánoční kaktus při teplotě 25 stupňů Celsia uhynul. Bude růst dál, ale rozhodně se neobsype květy. Poté, co vám kaktus konečně vykvete, nesmíte ho už přemísťovat. Opadaly by mu květy.  

Jak vánoční kaktus zalévat?

Vánoční kaktus nepotřebuje příliš výraznou zálivku. Použijte k tomu vždy odstátou vodu. Rostlina nemá ráda přemokření, takže ji raději zalijte méně než více. Mohla by vám kvůli tomu začít uvadat. Když rostlina kvete, zalévejte ji jednou za dva týdny. Zemina by neměla být vyloženě suchá, ani přelitá. Ve chvíli, kdy rostlina odkvete, přísun vody omezte.

Začněte květinu zalévat více, až uvidíte, že se na ní znovu tvoří poupata. Vánoční kaktus je tropická rostlina, která pochází z brazilského pralesa. Z toho důvodu potřebuje neustále vlhký vzduch. Pokud ji umístíte někam, kde je vzduch suchý, začne vám chřadnout.

Vánoční kaktus byste měli rosit každý den. Pořiďte si rozprašovač a do něj nalijte vždy pouze odstátou vodu. Postříkejte listy kaktusu. Dále čtěte: Vypěstujte si zeleninu a bylinky i v zimě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47