Jak předcházet vzniku plísní v zimním období

 Tipy a inspirace 
12. ledna 2020 10:09 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plíseň trápí mnoho domácností  Depositphotos
Boj s plísněmi bývá často zdlouhavý. Kromě toho, že nevypadají dobře, často i zapáchají a zdraví rozhodně neprospívají. V zimním období vznikají plísně v domácnostech poměrně snadno. Částečně za to může sušení mokrého prádlo uvnitř domů a bytů. Jak plísním předejít, abyste s nimi neměli neustálé potíže?

Sychravé počasí přeje plísním. Ty uvolňují spory, které mohou některým lidem způsobit alergické reakce. Zápach a navlhlou zeď doma patrně nechce mít nikdo. Proti vzniku plísní lze alespoň částečně bojovat.

Základem je správné větrání

V zimě jsou lidé zvyklí velmi málo větrat. Když vytápíte dům bez větrání, plísním se u vás bude dařit dobře. Předejdete jim tak, že několikrát denně na pár minut otevřete okno.

Ventilace není v zimních měsících vhodná. Vzduch se nestačí za krátkou chvíli vyměnit a vlhkost nezmizí. Větrejte krátce a intenzivně. Na pouhých pár minut otevřete okno v místnosti do kořán. Místnost se okysličí a vlhkost rychleji zmizí.

Pokud nesnesete, když vám do bytu několik minut proudí studený vzduch, pořiďte si odvlhčovač. Pokud je to možné, dávejte ho hlavně do místnosti s prádlem, kvůli kterému se plíseň na stěnách vytvoří velmi snadno.

Dávejte si pozor, kam věšíte mokré prádlo

Časté věšení mokrého prádla způsobí, že vám místnost navlhne a vznikne tam plíseň. Pokud doma nemáte sušičku, dodržujte několik zásad věšení mokrého prádla, abyste předešli plísním. Dávejte sušák blíž oknu, ale neměl by stát zcela u zdi, ale spíše v prostoru.

Nezapomeňte mít okno větší část dne alespoň trochu pootevřené. Rozhodně neumisťujte sušák k topení. Vypařená voda by se usadila na oknech a plíseň by se u nich vytvořila velmi rychle. Pokud to jen trochu jde, omezte sušení prádla v místnostech, kde se pohybujete nejvíce. Rozhodně ho nedávejte do ložnice, kde spíte.

Květiny a akvárium způsobují větší vlhkost

Pokud máte doma hodně květin a akvárium s rybičkami, máte v místnostech patrně zvýšenou vlhkost, se kterou se těžko bojuje.

Máte tři možnosti, jak tuto situaci vyřešit. Buď se zbavíte květin s rybičkami, což určitě chtít nebudete, velmi často větrejte nebo si pořiďte odvlhčovač vzduchu, který v bytě sníží vlhkost. Dále čtěte: Jak mít doma čisto i bez vysávání?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve