Jak zatočit s mastnotou v kuchyni. Usnadnit práci si můžete i bez chemie

 Tipy a inspirace 
16. ledna 2020 08:21 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
S mastným nádobím vám pomůže kypřicí prášek  Depositphotos
Při častém používání smažení a pečení se mastnotě v kuchyni nevyhne nikdo. Čištění sporáku, mikrovlnky či trouby rozhodně nepatří mezi oblíbené činnosti většiny lidí. Úklid kuchyně si však můžete usnadnit s čisticími prostředky bez chemie, které má doma téměř každý.

Stačí, abyste si osmažili cibulku a olej prská všude kolem. Často můžete najít mastnotu i tam, kde byste ji nečekali. Třeba na vypínači. Usazenou mastnotu je potřeba alespoň jednou za čas odstranit z celé kuchyně. Pomůže vám s tím olej, jedlá soda, kypřicí prášek a ocet.

Olej

Nečistoty z oleje můžete vyčistit zase olejem. Na mastné skvrny nemusíte používat klasické čisticí prostředky. Naneste několik kapek oleje na hadřík a přetřete s ním znečištěné místo. Čerstvý olej rozpustí ten zaschlý. Nezáleží na tom, zda máte doma slunečnicový či olivový. S olejem se můžete zbavit skvrn třeba na skříňkách.  

Kypřicí prášek

Na mastnotu můžete použít i kypřicí prášek. Připravte si misku. Do ní nalijte vlažnou vodu a nasypte tam prášek do pečiva. Ingredience důkladně promíchejte, dokud z nich nevznikne hustá kaše. S kypřicím práškem můžete poměrně snadno vyčistit připálené hrnce. Do směsi namočte hadřík a potřete s ním sklo trouby. Nechte ji tam působit zhruba půl hodiny a poté mastnotu ze skla hravě dostanete dolů.

Ocet

Ocet je všestranný pomocník v domácnosti. Pomůže vám i v boji proti mastnotě. Smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné. To znamená, že slijete dohromady stejné množství vody a octa. S touto směsí vám půjde čištění trouby mnohem snadněji, než kdybyste ji drhli klasickými saponáty. Roztok vody a octa dejte do varné nádoby a vložte ji do trouby.

Zapněte troubu na 120 stupňů Celsia. Zhruba po dvaceti minutách troubu vypněte. Následně tam nádobu s vodou a octem nechte stát alespoň dalších patnáct minut, dokud trouba nezchladne. Nakonec vychladlou troubu otevřete a setřete mastnotu suchým hadříkem. To stejné můžete provést s mikrovlnou troubou.

Jedlá soda

Jedlá soda je skvělý pomocník v domácnosti, který vás spolehlivě zbaví mastnoty. Dejte pět lžic jedlé sody ve větším hrnku. Důkladně zamíchejte a roztok naneste s pomocí hadříku na mastné skvrny. Nechte je tam chvíli působit a následně je setřete. Dále čtěte: Žehlení odzvonilo. Parní skříň prádlo vysuší i vyžehlí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod