Zbavte sporák špíny a mastnoty jednoduše. Pomůže vám ocet i tableta do myčky

 Tipy a inspirace 
27. července 2020 10:44 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Mytí sporáku může být snadné  Depositphotos
Vaříte doma často? V takovém případě máte neustále špinavý sporák. Ulpí na něm zbytky jídla, mastnota a další nečistoty. Málokoho baví čistit sporák. Bohužel nemáte na výběr, pokud ho potřebujete často používat. Úklid si však můžete zjednodušit.

Čištění sporáku je poměrně otravná činnost, ale když víte, jak na to, můžete to zvládnout rychle. Pomůže vám s tím ocet, jedlá soda či tableta do myčky. S těmito pomocníky vám to půjde velmi snadno.

Tableta do myčky

Pokud vlastníte myčku a dávkujete ji tabletami, máte vyhráno. Můžete s nimi totiž i poměrně jednoduše vyčistit sporák. Nachystejte si misku, do které vhoďte jednu tabletu do myčky. Přiveďte trochu vody k varu a tabletu s ní zalijte. Za chvíli by se měla rozpustit.

Vezměte si houbičku či hadřík a sporák vyčistěte rozpuštěnou tabletou ve vodě. Nechte ji chvíli působit a následně opláchněte vodou. Špína se postupně sama začne oddělovat.

Ocet

Ocet je spolehlivý pomocník v domácnosti. Zbaví vás i mastnoty a nečistot na sporáku. Smíchejte ho s vodou v poměru jedna ku jedné. Do octové vody můžete namočit houbičku a třít s ní špinavá místa na sporáku. Pokud nemáte moc času nebo se vám nechce sporák drhnout, můžete to zkusit ještě jinak.

Vezměte si papírové utěrky a rozprostřete je po povrchu sporáku. Nalijte na ně trochu octové vody. Dále si nachystejte potravinovou folii, kterou položte na utěrky nasáklé octem. Nechte působit alespoň pět hodin a následně pouze setřete sporák vlhkým hadříkem.

Jedlá soda

Dalším skvělým pomocníkem v domácnosti je jedlá soda. Nachystejte si misku, do které nasypte pár čajových lžiček jedlé sody. Převařte menší množství vody a jedlou sodu s ní zalijte. Měla by vám vzniknout hustá kašička.

Pokud je řídká, přidejte do ní další lžíce jedlé sody a míchejte, dokud nezhoustne. Pastu z jedlé sody naneste na sporák a nechte ji působit alespoň jednu až dvě hodiny. Nakonec ji pouze setřete mokrým hadříkem. Dále čtěte: Vyčistěte spáry mezi kachličkami. Vystačíte si s přírodními prostředky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod