Jak perfektně vyčistit mikrovlnku bez chemie

 Tipy a inspirace 
12. srpna 2020 09:02 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na chemii zapomeňte, použijte sůl, ocet nebo citron Depositphotos
Každá hospodyňka chce mít nablýskanou kuchyň a zejména spotřebiče, na kterých je mastnota nebo připálenina vidět nejvíce. Přečtěte si pár osvědčených tipů, jak se toho všeho zbavit bez velké námahy a ekologicky.

Jen málokdo čistí mikrovlnku po každém použití a najednou zjistíme, že je mikrovlnka plná nečistot a zaschlé mastnoty. V současné době je na trhu spoustu přípravků na čištění mikrovlnných trub, ať už jsou to čisticí pěny, spreje nebo pasty. Aby tyto přípravky troubu vyčistily, jsou bohužel plné chemických přísad. Ale po každém použití chemické látky je třeba několikrát troubu pořádně vyčistit, abychom zabránili proniknutí chemických látek do jídla a odstranili zápach chemikálie. Jde to ale i jinak, ekologicky. Zkuste ty správné triky, jak vyčistit troubu ekologicky, bez chemie. A nebude vás to stát skoro nic. Všechno totiž máte doma a běžně používáte pro jiné účely. Největšími pomocníky při úklidu mastnoty je totiž sůl, citron, soda, kypřicí prášek a ocet.

Sůl

Vyzkoušejte osvědčenou radu na agresivní mastnotu a špínu od našich babiček – sůl. Mastnotu posypte kuchyňskou solí, troubu zapněte a nechte sůl žárem zhnědnout. Mastnota se odloupne a jednoduše ji vysajete nebo vymyjete vlhkým hadrem.

Citron

Nakrájené plátky citronu vložte do misky s octem a vodou, nastavte ohřev na nejvyšší stupeň na 5 minut. Uvolněná vlhkost spolu s citronem naruší mastnotu a připečené jídlo, které pak setřete vlhkým hadrem. Citron navíc příjemně celou mikrovlnku provoní. Místo citronu můžeme použít i pomeranč nebo grep, čisticí účinek je stejný, ovšem vůně už není tak příjemná.

Skvělého výsledku dosáhnete také, když do vody s citrusy přidáte 2 lžíce octa. Je-li vaše mikrovlnná trouba extrémně znečištěná, použijte o citron víc a nastavte ohřev na delší dobu, anebo proces zopakujte.

Kypřicí prášek

Sáček prášku do pečiva rozmíchejte v teplé vodě a vytvořte řídkou pastu, kterou vlhkým hadrem naneste na sklo trouby i na mastný vnitřek. Pastu nechte působit alespoň 30 minut a pak troubu důkladně omyjte.

Soda s octem

Účinnou čisticí pastu vyrobíte i ze sody. Do malé misky smíchejte půl hrníčku jedlé sody s několika lžícemi vody, dokud se nevytvoří roztíratelná pasta. Pastu rozetřete důkladně po celém vnitřku trouby. Použijte rukavice, protože soda zasychá a hnědne. Tuto pastu nechte působit 12 hodin a zbytky odstraňte vlhkou utěrkou. Na místa, kde zůstala stále nečistota, naneste pomocí rozprašovače vinný ocet. Nakonec celou troubu vytřete několikrát vlhkým hadrem. Proces opakujte v závislosti na odolnosti špíny a mastnoty, výsledek stojí za to!

Octová voda

Polévkovou lžíci nalijte do čtvrtlitrové vhodné misky a nechte v mikrovlnné troubě zapnuté na nejvyšší výkon asi 5 minut. Octovými párami narušený film z nečistot snadno setřete měkkým hadrem.

Citrusový roztok

Pracuje na podobném principu. Do misky s vodou  dejte nakrájený pomeranč a citron, zapněte na nejvyšší výkon a nechte mikrovlnku pracovat 5 minut. Kyselé páry uvolní nečistoty, které utřete měkkou stranou houbičky na nádobí.

Octová pasta

Vznikne smícháním octa a jedlé sody. Pasta nesmí obsahovat žádná zrníčka a být hladká, aby nepoškodila stěny mikrovlnné trouby. Naneste ji na měkkou houbičku nebo hadřík a troubu důkladně vyčistěte.

Povrch

Při čištění povrchu nebo dvířek mikrovlnky zvenčí použijte klasickou teplou vodou s přípravkem na nádobí. Poté vyleštěte do sucha papírovou utěrkou, aby na dvířkách nebyly šmouhy. Proti šmouhám můžete použít i leštič na skla. Jaký má mikrovlnka dopad na jídlo, si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod