Tipy, na čem všem můžete v létě výrazně ušetřit

 Tipy a inspirace 
13. srpna 2020 10:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé spotřebiče dokáží v létě pěkně provětrat peněženku Depositphotos
Klimatizace, lednice, myčka, trouba, pračka, osvětlení, televize, voda. To jsou asi největší žrouti energie v domácnosti a také i peněz. Poradíme vám, na čem všem můžete v létě ušetřit.

Letní období bývá, co do spotřeby energie, zcela logicky náročnější. Důvod je prostý. Právě přes léto jedou klimatizace i lednice naplno, navíc v tomto období roste i spotřeba vody. I přes tato fakta lze však uspořit.

Pravidelně odmrazujte

Pokud máte mrazničku, která nemá označení no frost, je potřeba ji pravidelně odmrazovat. Už jen třímilimetrová vrstva námrazy zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 procent. A o to více to platí v létě, kdy většina lidí zamrazuje úrodu ze zahrady nebo kupuje více zmrzliny. 

Využijte teplo z trouby

Pokud pečete, zkuste troubu vypnout zhruba deset minut před tím, než bude jídlo hotové. Trouba během procesu ochlazování totiž ještě dlouhou dobu vydává dostatek tepla, které jídlo dopeče. A chystáte-li se zrovna zapnout program na samočištění, zapněte jej ve chvíli, dokud je ještě teplá. 

Místo klimatizace zatemněte 

Abyste doma měli snesitelně, nemusíte si hned kvůli tomu pořizovat klimatizaci. Tu byste správně měli nastavit maximálně o sedm stupňů Celsia méně, než je venkovní teplota. Nižší stupně pak jenom zvyšují množství spotřebované energie. Menší vedro vám v domácnosti pomohou zajistit také žaluzie nebo rolety. Ochladit místnosti pomohou i okenní odrazové fólie, které stačí nalepit přímo na vnější stranu okna.

Sušičku nechejte spát

Používat v létě sušičku prádla je opravdu zcela zbytečné. Navíc jde velmi o energeticky náročný spotřebič. Využijte v létě sluníčko a dejte prádlo sušit na balkon nebo terasu. Má to ještě jednu výhodu. Při tomto typu sušení totiž nepotřebujete ani aviváž. Prádlo bude díky větru provoněné, vybělené i dezinfikované. Navíc za chvíli suché. A pak ještě jedna věc. Co se týče praní, zkuste neprat poloviční náplně, ale rovnou celé. Tím ušetříte energii, prací prášky i vodu.

Využijte sprchu

Sprchování je rozhodně úspornější, než si napustit vanu. Pokud si ji napustíte, spotřebujete až 200 litrů vody. Sprchováním ušetříte až 75 % vody a s úspornou hlavicí ušetříte ještě víc. Spotřeba se vám sníží na 6 až 8 litrů za sprchu.

Není nad dešťovku

Pokud prší, využijte toho a nachytejte si dešťovou vodu. S ní můžete zalévat zahradu i splachovat. A díky tomu ušetříte další hromadu peněz. A pokud si na to troufnete, použijte dešťovou vodu i na praní prádla. Jde totiž o měkkou vodu, v níž se mnohem lépe rozpouští prací prášek, navíc neobsahuje tolik vodního kamene. Zkuste ji zachytávat nejenom do sudů, ale vyrobte si například retenční nádrž. Jak na to jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod