Na čaji si můžete nejen pochutnat, pomůže vám i s úklidem bytu

 Tipy a inspirace 
23. srpna 2020 09:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S čajem vygruntujete byt raz dva Pixabay
I vědci už prokázali, že pořádek a lidská psychika spolu úzce souvisejí. Pokud se budete svému domovu věnovat a pečovat o něj, budete zdravější a zároveň si uspořádáte své vlastní myšlenky. Ještě lépe uděláte, když k údržbě vašeho příbytku využijete ekologické přípravky. Hodně vám v tomto ohledu pomůže třeba obyčejný čaj.

Někdo uklízí každý den, někdo jednou týdně, další se do většího úklidu vrhá jednou za měsíc. Bez ohledu na to nemusíte kvůli úklidu kupovat hromady chemických čisticích přípravků, vystačíte si i s přírodními prostředky. Vyjde vás to levněji a ještě budete chránit přírodu. Jedním z přírodních pomocníků je třeba čaj. Velmi snadno a rychle ho proměníte ve skvělý elixír na čištění dřeva, skla a nábytku. Navíc čaj váš domov nádherně provoní.

Barví nádobí, ale čistí dřevo

Některé chemické přípravky podlahu perfektně vyčistí, ale časem přírodním materiálům spíše škodí. Jak dřevo udržet čisté a zdravé? Všichni známe tmavé stopy, které v hrnku zanechává černý čaj. Překvapivě zrovna dřevěnou podlahu nejen krásně vyčistí, ale i vyleští! Může za to kyselina tříslová, obsažená právě v černém čaji.

Jak na dřevěnou podlahu

Naplňte hrnec vodou a přiveďte k varu. Nechte v horké vodě po dobu 10 minut vylouhovat alespoň pět sáčků čaje. 

Přelejte obsah hrnce do kyblíku. Přidejte studenou vodu, aby došlo ke snížení teploty. Pozor, nevytírejte podlahu opravdu horkou vodou, mohla by se zdeformovat. Namočte mop do čajové vody a pořádně vyždímejte.

Začněte vytírat podlahu nejprve na menší ploše. Pokud čajový roztok nezpůsobil žádné zbarvení, pomalu vytřete a nechte uschnout zbytek podlahy.

Tento způsob čištění je vhodný pouze pro dřevěné podlahy, nikoli pro podlahový laminát.

Mikrovlnka jako nová

Pokud máte doma mikrovlnnou troubu, víte že není žádná legrace ji udržet v čistotě. Jelikož denně přichází do kontaktu s jídlem, může v sobě hostit celou řadu bakterií. Vyčistit vnitřek i vnějšek vám pomůže zelený čaj. Připravte ho dle klasického postupu a nechte vychladnout do požadované teploty. Odstraní nejen nečistoty, ale dodá i svěží vůni.

Lesklá zrcadla i okna

Vylouhovaný a vychlazený čaj dejte do rozprašovače a použijte k vyleštění oken a zrcadel. Použít můžete jak černý, tak zelený čaj. A pokud čaj smícháte se slanou vodou, docílíte ještě více rozjasňujícího efektu.

Koberce

Pokud máte chlupaté miláčky, čištění koberců může být docela otravné. Nasypte sušený čaj (může být aromatizovaný) na páchnoucí koberec a nechte působit 20-30 minut. Poté vyluxujte lístky vysavačem.

Stop vlhkým a smradlavým botám

Nepoužitý, ale i vylouhovaný a vysušený čajový sáček lze využít jako účinný pohlcovač pachu, který se line z vašich bot. Jednoduše vložte do každé boty jeden sáček a nechte působit. Sáček do sebe vstřebá nejen nežádoucí pachy, ale i případnou vlhkost. 

Lednice

Zelený čaj dokáže skvěle eliminovat zápach v ledničce. Dokonce i z takových specialit, jako je česnek a cibule. Stačí ho vložit na 1-2 dny dovnitř, anebo posypat vyndané poličky a nechat působit. O tom, že pití kvalitního čaje má blahodárné účinky na vaše zdraví i postavu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47