Využijte léto k přípravě dřeva na zimu. Musíte jej mimo jiné opravdu dobře vysušit

 Tipy a inspirace 
21. srpna 2020 21:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo na otop musí být suché Pixabay
Pokud máte doma krb nebo kotel na tuhá paliva, bez zásob dřeva se neobejdete. Dřevo musíte nejen nařezat a naštípat na patřičně velké špalky, ale hlavně jej musíte řádně vysušit, letní měsíce jsou k tomu ideální.

Chcete-li dřevem topit nejen ekologicky, ale i ekonomicky, je zapotřebí, aby bylo dobře proschlé. Vlhké dřevo nedělá dobře ani vašemu kotli, ani vaší peněžence. A jak správně palivové dřevo sušit?

Přirozené sušení dřeva

Dřevo je hygroskopický materiál, což znamená, že mění svoji vlhkost podle teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu ve svém okolí. Při správném sušení dřeva na topení je cílem, aby se jeho vlhkost co nejvíce přiblížila rovnovážné vlhkosti prostředí, ve kterém bude následně uloženo – to také napomáhá jeho tvarové stálosti (nekroutí se, nepraská a hlavně drží stále stejné vlastnosti). Je-li dřevo dlouhodobě skladováno v klidu, klesne míra jeho vlhkosti až na hodnotu tzv. stabilní vlhkosti.

Pro dosažení optimální vlhkosti palivového dřeva na vytápění, která činí 20 % a méně, lze využít proces přirozeného sušení, kdy je dřevo uloženo v hráních, ve kterých vysychá.

Výhodou přirozeného sušení dřeva jsou – v porovnání s ostatními způsoby sušení – malé počáteční náklady. Nevýhodou může být pomalý proces sušení, nicméně při vhodném uskladnění proschne dřevo opravdu dobře.

Klíčové je proudění vzduchu

Dřevo rozřezané a naštípané na polínka je nutné uskladnit a proložit tak, aby okolo jednotlivých kusů mohl volně proudit vzduch. Tomu je třebu podřídit i místo pro uložení - mělo by být dobře větrané (předejdete tak možnému vzniku plísní) a zároveň situované v nepříliš teplém prostředí, ne na celodenním přímém slunci (vlivem vysoké teploty by dřevo vysychalo příliš rychle a mohlo by hodně popraskat). Při sušení palivového dřeva jej také musíte dobře chránit před deštěm a čas od času hromadu dříví přerovnat.

Základna musí být rovná

Dřevo se nesuší teplem, ale vzdušným prouděním – proto byste měli vybrat prostory s dobrým prouděním vzduchu. Nejprve uložte spodní vrstvu, jež by měla být minimálně 20 cm nad zemí. Této vrstvě věnujte zvýšenou pozornost – ponese totiž váhu celé hráně a měla by být tudíž vodorovná jak na délku, tak i na šířku.

Každou další vrstvu pak pro správné sušení dřeva na topení ukládejte na proklady, což jsou latě nebo slabé hranolky. Ty umisťujte nejméně půl metru od sebe. Po uložení všech vrstev je třeba hráň (pokud již není skládána přímo pod přístřešek) pořádně zakrýt a zabezpečit proti nepřízni počasí. Přes letní období je však lepší nechat dřevo odkryté a nikdy jej nezakrývat po stranách. Sušení dřeva na topení by mělo trvat nejméně 1 rok.

Sušení pod přístřeškem

Jestliže skladujete a sušíte dřevo pod převislou střechou u zdi domu, měli byste zvolit nejlépe západní či jižní stranu budovy. Kromě 20centimetrové mezery mezi dřívím a zemí je dobré zachovat odvětrávací mezeru minimálně 10 cm také u zdi.

Pro správné sušení dřeva na topení také dobře poslouží některý z přístřešků na dřevo. Můžete jej buďto zakoupit v hobbymarketu, objednat u výrobce nebo postavit svépomocí. Větší přístřešek už by měl mít střechu s dostatečným sklonem, vyrobenou z lepenky či z lehké střešní krytiny. Pro dobré odvětrávání lze na bočnice použít laťový rošt nebo kari sítě. Jako podlážka se dají využít palety a podle jejich velikosti (nejčastěji 100x100 nebo 100x120 centimetrů) upravit rozestupy nosných sloupků. O tom, jaké dřevo je nejvhodnější do krbu, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008