Domácí levandulová aviváž provoní prádlo, vyčistí pračku a nezpůsobuje ekzémy

 Tipy a inspirace 
04. září 2020 08:54 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Domácí aviváž je velmi levnou a účinnou variantou Depositphotos
Když se řekne aviváž, co se vám vybaví? Krásně nadýchané a voňavé prádlo nebo chemické látky a ekzémy? Ať patříte do první nebo druhé skupiny, tyto řádky jsou určeny právě vám. Jak to? Protože domácí aviváž z levandule prádlo krásně ovoní, ale zároveň je šetrná k pokožce a neobsahuje žádné škodlivé látky, které mohou dráždit pokožku.

Jestliže si neumíte představit život bez aviváže, ale ty z obchodu už vás z jakéhokoliv důvodu přestalo bavit kupovat, zkuste si vyrobit svou vlastní. Levnou, šetrnou k prádlu, pokožce i životnímu prostředí a navíc tak jednoduchou na přípravu.

Základem je ocet

Ocet je v domácnosti výborným pomocníkem, o čemž jste se mohli již přesvědčit v našich předchozích článcích. Například oceníte tyto nápady na použití octa v celé domácnosti, ale jistě vás zaujme i článek o jablečném octu.

Skvělých vlastností octa můžete proto využít i při výrobě domácí aviváže. Ocet je šetrný k životnímu prostředí, prádlo změkčí stejně jako kupovaná aviváž, a navíc aviváž z něj nedráždí pokožku. Nejlepší volbou je bílý vinný ocet, ale chybu neuděláte ani když použijete jablečný.

Jak postupovat při výrobě

K výrobě domácí aviváže budete potřebovat:

  • 500 ml vinného octa
  • 500 ml kojenecké vody
  • 10 květů levandule
  • 20 - 30 kapek levandulové esence

Do skleněné nádoby nalijte ocet s kojeneckou vodou, přidejte květy levandule i se stonkem, přidejte esenci a nechte alespoň týden luhovat. Poté přeceďte přes plátýnko, aby se kvítky nedostaly do pračky, a vraťte zpět do skleněné nádoby. Při praní nalijte aviváž do přihrádky až v druhé fázi praní. Jinak hrozí, že by se dostala do prádla moc brzy a výsledný efekt by vás nejspíš neuspokojil. Je to způsobené tím, že domácí aviváž je velmi řídká, jelikož neobsahuje žádná zahušťovadla.

Nejen čisté prádlo

Vítaným benefitem je fakt, že octová aviváž vám nejen ovoní a změkčí prádlo, ale zároveň ochrání pračku před vodním kamenem a plísněmi. Ocet obsažený v aviváži navíc pomáhá zachovávat barvu oblečení a ulehčuje žehlení.

Zkuste i jiné vůně

A když vás vůně levandule omrzí, zkuste jakékoliv jiné byliny nebo esenciállní oleje. Výborně se hodí například citronová tráva, eucalyptus, bergamot, borovice, skořice, hřebíček, případně i byliny, které vám rostou na zahrádce (máta, tymián, mateřídouška).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod