Jednoduchý a levný způsob, jak se zbavit vodního kamene ve sprchovém koutě

 Tipy a inspirace 
26. srpna 2020 08:41 / Šárka Sokolská
  2
📷
5 fotografií v galerii
Sprchové kouty nejvíce trpí na vodní kámen Pixabay
Sprchový kout je krásný, když je nový. Ale bohužel to tak nezůstává pořád. Bakterie si v něm přímo lebedí, o zaschlých kapkách vody ani nemluvě. Nezbývá, než jej opakovaně drhnout. S tím vám pomohou dva obyčejné prostředky, které má prakticky každý doma.

Dopřát si po těžkém dni v práci pohodu s relaxační sprchou, je jedna z nejsnadnějších, ale zároveň nejúčinnějších věcí, kterou lze udělat. Bohužel, čištění sprchy, kterému se nelze vyhnout, už tak příjemnou činností není. Zbytky mýdla, vodního kamene a rzi často zůstávají na dlaždičkách a dalších površích, tu a tam navíc doprovázeny nějakou tou jinou nepoddajnou nečistotou. Máme pro vás několik jednoduchých a levných tipů, se kterými skvrny z vaší sprchy odstraníte snadno a rychle.

Silná dvojka

Na běžné znečištění si můžete vyrobit přírodní čisticí prostředek, který vyrobíte z jedlé sody a octa. Tuto směs můžete ještě zakápnout citrusovým esenciálním olejem. Ocet má skvělé čisticí účinky, jedlá soda zase krásně bělí, odstraňuje vodní kámen a navíc pohlcuje pachy. Hotovou pastu naneste na sprchový kout, a poté smyjte. Nemáte-li po ruce zrovna sodu, nařeďte si pouze obyčejný ocet s destilovanou vodou v poměru 2:1. Tímto roztokem postříkejte sprchový kout, nezapomeňte ani na dvířka. Nechejte směs působit zhruba půl hodiny, a poté ji smyjte.

Extrémně účinný

Pokud máte ve sprše už hodně silnou vrstvu vodního kamene, pak je potřeba na něj vzít opravdu silný prostředek. S tím vám pomůže obyčejná tableta do myčky nádobí. K ní si přikupte klasickou bílou magickou houbičku. Do ní udělejte nožem otvor tak velký, aby se do něj vešla tableta. Houbičku poté navlhčete, chvíli počkejte, než si do ní natáhnou složky z tablety, a pak se pusťe do čištění. Vše stačí jen omýt teplou vodou a máte hotovo. S pomocí tablet do myčky můžete vyčistit například i troubu. Více jsme o tom psali zde.

Co s kovovými částmi

Pokud máte kout s kovovými součástmi, určitě chcete, aby byly stále lesklé a nebyla v nich usazená špína. Na to použijte opět ocet, ale tentokrát vinný, který si nalijte do rozprašovače a tím postříkejte všechny kovové části. Octovou lázeň aplikujte až po ukončení sprchování a nechte ji působit přes noc. Ráno vše opláchněte a vyleštěte utěrkou z mikrovlákna.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008