Za plesnivějící jídlo v lednici může jedna z následujících chyb při jeho skladování

 Tipy a inspirace 
01. září 2020 09:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v lednici je potřeba potraviny promyšleně skladovat Depositphotos
Plesniví vám jídlo v lednici? Zřejmě děláte některou ze zásadních chyb při skladování.

Plísně mají schopnost rychle kontaminovat potraviny. Vytvářejí totiž nebezpečné mykotoxiny, které můžou způsobovat nevolnost, otravu, poškodit játra, ledviny, imunitní systém, krvetvorbu a dlouhodobějším působením mohou přispívat i ke vzniku nádorových onemocnění. Proto je potřeba ve chvíli, kdy objevíte i sebemenší plíseň, potravinu celou vyhodit. Odkrojení napadené části rozhodně nepomůže. V tu dobu už totiž může být podhoubí plísně prorostlé hluboko do potraviny. Plísně vznikají kvůli špatnému uskladnění. Takže pokud se vám často stává, že z lednice vytáhnete kontaminovanou potravinu, je potřeba udělat v systému skladování nějakou změnu.

Co police, to jiná teplota

Pokud i vy patříte k lidem, kteří s potavinou ihned poté, co ji vytáhnete z nákupní tašky, mrsknete libovolně do lednice, děláte první velkou chybu. Ta právě může být příčinou toho, proč se vám v ní jídlo ihned zkazí. Teplota v chladničce totiž není všude stejná. Pohybuje se v rozmení 0–5 °C. Právě proto musíte potraviny umístit do míst se správnou teplotou, kterou doporučují výrobci na obalu. Jenom tak vám vydrží co nejdéle čerstvé.

Co nahoru, co dolů

Nevíte, která místa v lednici jsou teplejší a která naopak ta chladnější? Je to jednoduché. Teplý vzduch stoupá a chladný klesá, takže dolů patří potraviny choulostivější, nahoru ty odolnější. Pokud má i vaše lednice šuplík v "nulové zóně", tedy dole, vložte tam zeleninu a případně i ovoce. O tématu, které ovoce a zelenina do lednice nepatří, jsme psali zde. Na police nad šuplíky patří ty nejchoulostivější potraviny, jako je maso a ryby. Do prostřední police vložte mléčné výrobky, které můžete uchovávat společně s uzeninami a tepelně opracovaným masem, případně také vejce. Nad mléčné výrobky dejte hotová jídla a otevřené marmelády a omáčky.

Maso nenechávejte navolno

Koupené syrové maso nepokládejte nikdy volně do lednice. A to ani v případě, že je baleno v ochranném obalu. I v něm se totiž může objevit malá dírka, kterou by šťáva mohla kontaminovat například zeleninu či jiné potraviny. Zabalené maso nejprve dejte do misky, a teprve potom do lednice. Maso, šunky a jiné rychle se kazící potraviny dejte do lednice ihned po přinesení z obchodu. Pokud jste je nechali déle než 4 hodiny při teplotě nad 25 °C, už je do lednice nedávejte, jelikož se budou kazit dál. Rychle a dobře je tepelně opracujte a zkonzumujte.

Pozor na vzájemnou kontaminaci

Pokud se vám potravina v lednici už začala kazit, zbystřete. Dost možná totiž nebude jediná. Plísně se totiž poměrně snadno přenáší, takže je pravděpodobné, že budete mít kontaminované i další jídlo. Pokud byste jej zkonzumovali, můžete si přivodit přinejmenším střevní potíže. Samozřejmostí je také pravidelně dezinfikovat a čistit lednici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod