Jak si udělat doma přirozenou klimatizaci

 Tipy a inspirace 
05. září 2020 11:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Neutrácejte zbytečně za drahé klimatizace Depositphotos
Je vám horko až k zalknutí a nemáte klimatizaci? Pak právě pro vás máme rady, jak se ochladit zcela zdarma.

I když léto udeřilo svou silou poněkud později, než tomu bylo v jiných letech, dnů s tropickými teplotami je stále hodně. Určitě se vám proto budou hodit následující rady, jak doma udržet přijatelnější teplotu, a také způsoby, jak se sami ochladit. To vše bez použití klimatizace.

Rozviřte vzduch

Možná vám přijde zbytečné investovat do obyčejného větráku, ale věřte, vyplatí se to. Ten sice sám o sobě prostory neochladí, ale pokud před něj postavíte mísu s ledem nebo studenou vodou, nebo přes něj přehodíte vlhkou utěrku, pomůžete mu vířit kolem sebe chladnější vzduch. A to už stojí za vyzkoušení. Větrák ale namiřte tak, aby vzduch nefoukal přímo na vás, jinak by vám hrozilo zablokování svalstva.

Nepusťte slunce dovnitř

Nejrychleji se oteplí ty prostory, kam celý den svítí slunce. Tedy přes okna. A proto se určitě vyplatí investovat do rolet nebo žaluzií, případně kvalitních závěsů, které okno zatemní a odrazí tak dotěrné sluneční paprsky. V létě rovněž nenechávejte okna nikdy otevřená dokořán, a to ani na ventilaci, jelikož si tím pouštíte horký vzduch dovnitř. Ideální je vyvětrat hned ráno, a poté až večer po západu slunce.

Zvlhčete místnost

Zvlhčovač vzduchu byste neměli používat pouze v zimě, ale také během horkých letních dnů. Jednak se vám bude mnohem lépe dýchat, protože v bytě bude méně prachu, ale také vám bude i chladněji. Vzduch můžete zvlhčit nejenom zvlhčovači, které vás během zimy ochrání také před respiračními onemocněními, ale také s pomocí odpařovačů či obyčejných mokrých ručníků či osušek, které rozvěsíte v místnosti, kde pobýváte nebo spíte. Pokud uvažujete o koupi zvlhčovače, pak o tom, na co se při výběru zaměřit, jsme psali zde.

Namrazte oblečení

A máme pro vás ještě jeden tip na závěr. Než půjdete spát, dejte si na chvíli do mrazáku pyžamo či ponožky. Uvidíte, jak vás oblečení příjemně ochladí a bude se vám potom mnohem lépe spát. Samozřejmě, že ponožky si před spaním sundejte. Jinak by to mělo později zcela opačný efekt.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod