Zabraňte blednutí barev během praní. Stačí dodržet pár pravidel a znát několik fíglů
Červené, růžové, černé, fialové, modré. Kdo by nemiloval jasné a výrazné barvy na oblečení? Bohužel, jsou krásné do té doby, než vyblednou. Pak se i takové krásně růžové tričko může záhy změnit v nehezkou hadru, která vám bude ležet nakonec ve skříni. Poradíme vám proto, jak blednutí barev snadno zabránit!
Čtěte cedulky
Zabere vám to jenom pár vteřin, ale vaše prádlo vám bude vděčné. Stačí si jen důkladně přečíst pokyny na cedulkách. Díky nim snadno zjistíte, jestli vaše oblečení snese teploty na 40 °C nebo jen nízké. Stejně tak dbejte na to, zda je oblečení vhodné do sušičky či ne. A to nejdůležitější. Vždy třiďte oblečení podle barev a ne jenom na červné, bílé a barevné. Perte pohromadě jenom ty barvy podobné.
Raději naruby
Blednutí barev dokáže také zabránit jeho otočením naruby. To dělejte nejenom před praním, ale také sušením. Navíc tím i zabráníte žmolkování, které zhoršuje vzhled tkaniny. Slunce je totiž skvělý pomocník na sušení, ale zlý pán na barvy. Pod jeho paprsky barvy z vašeho oblečení vyloženě mizí.
Na barevné jen barevné
I když je nabídka pracích prostředků na trhu bohatá, přesto byste měli dobře vybírat, v čem budete prát barevné prádlo. Určitě byste neměli prádlo prát v prášcích či gelech určených na bílý textil. Stejně tak nejsou vhodné ani ty univerzální přípravky. Takže volte opravdu jenom prášky či gely určené na barevné prádlo.
Svěřte to octu
Ano, ocet sice zrovna dvakrát nevoní, ale věřte, že vašemu barevnému prádlu udělá skvělou službu. Pokud přidáte skleničku do každého praní, nejenže zabrání blednutí barev, ale také vám skvěle nahradí aviváž. Dobrá zpráva je, že octový zápach při praní úplně zmizí. A pokud chcete přeci jen prádlo provonět, vyrobte si domácí aviváž. Třeba levandulovou. O tom, jak na to, jsme psali zde.
Zkuste to s kávou
Už i naše babičky pátraly a zkoušely, čím vším by se dalo oživit nebo obarvit prádlo. A některé tipy skutečně fungují. Například tmavé a černé prádlo pomohou oživit 2 šálky uvařené kávy. Samozřejmě bez mléka. Kávu přidejte do máchacího cyklu. Pokud máte strach z následků kávy, pak můžete vyzkoušet odvar z tmavých fazolí. Zdrojem tmavého barviva jsou také slupky z avokáda. Ty vložte společně s peckami do hrnce, zalijte vodou a nechejte několik minut projít varem. Odvar opět přidejte do máchání.