Pár triků, jak i bez speciálních přípravků vyčistit odpad u dřezu či umyvadla

 Tipy a inspirace 
16. září 2020 10:40 / Petr Vlach
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jakmile odpad špatně odtéká, máte problém Pixabay
Neodtékající dřez či umyvadlo dokážou pořádně znepříjemnit život. Přitom stačí málo a budou průchodné bez problémů. Máme dobrá doporučení.

Odpad u umyvadla či dřezu se postupně zanáší tím, co se do něho dostává. Může jít o vlasy, zbytky potravin, vousy, části slupek a další jemnější či hrubší částice. Jestliže je navíc někde na potrubí zúžení či zlom, je o „zábavu“ postaráno.

Prevence je důležitá

Nepodceňujte i v případě odpadů jednoduchou prevenci, která spočívá v důsledném používání sítka do odpadu. To zachytí alespoň hrubější nečistoty, a tak se vyhnete příliš častému ucpání odpadů. Vedle toho je také dobrou prevencí fakt, že odpad používáte, takže se na kritičtějších místech nemůže nějaká zbloudilá ucpávka usadit. Velmi také svědčí odpadům, jestliže do nich občas slijete třeba horkou vodu po vaření brambor.

Čištění bez speciálních přípravků

Jestliže umyvadlo nebo dřez odtékají špatně, pokuste se nejprve vyjmout nečistoty, které se usadily přímo v odtoku. Někdy pomůže i vytažení chuchvalců vlasů. Dalším dobrým postupem je připravit si varnou konvici plnou vařící vody a do odpadu nalít větší množství saponátu na mytí nádobí. Vše pak zalijte postupně vroucí vodou. Jestliže je ucpávka spíš mastného charakteru, může povolit a odpad se zprůchodní.

Dalším dobrým postupem je použít tzv. „zvon“. Pomůcka z gumy umí udělat docela slušný tlak v potrubí a některé nepříliš pevné usazeniny rozhýbe tak, že odtečou do odpadu a ten se uvolní. Použití je jednoduché. Pusťte horkou vodu a jakmile je hladina alespoň trochu vyšší, přiložte gumovou manžetu na odpad, stiskněte a pak vytrhněte zpět. Uvedený postup funguje za předpokladu, že nemáte na odpadu přepad. Jestliže máte dřez nebo umyvadlo s přepadem, musíte se pokusit přepad co nejlépe ucpat, aby tlak působil směrem do potrubí. Také se můžete pokusit odpad rozmontovat a vyčistit sifon či použít pružinu na čištění odpadů.

Přípravky za malé a velké peníze

Klasické čištění pomocí kupovaných přípravků probíhá podle scénáře, kdy nejprve vlijete do odpadu vroucí vodu, pak nasypete čisticí granule a následně zalijete konvicí vroucí vody. Pokud nechcete utrácet majlant za drahé granule, stačí koupit hydroxid sodný. Jde obvykle o stejnou látku. Jen jako hydroxid sodný je o poznání levnější.

Jestliže nemáte po ruce drogerii s hydroxidem, nezbyde vám nic jiného, než koupit prostředek drahý. Bude ale účinkovat určitě dobře. A vlasy a různé další jinak nerozložitelné ucpávky prostě a jednoduše rozpustí. Čištění odpadu také omezí zápach, který se z odpadu někdy nepříjemně line bytem. K provonění bytu ale můžete použít i jiné fígle, které jsou popsané třeba zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod