Zamrazte si bylinky na zimu. Použijte vývar nebo mléčné výrobky
Nespotřebované zelené bylinky ze zahrádky obvykle nasušíte. Nicméně tento způsob uchovávání potravin nenahradí plnohodnotně ty čerstvé, nehledě na to, že některé druhy se k sušení ani nehodí. Co takhle zkusit je zamrazit? Jde to prakticky se všemi druhy bylinek. Stačí jenom znát pár fíglů.
Na vodu nebo olej
Bylinky by se v zásadě neměly zamrazovat jen tak. Mnohem lepším způsobem je uchovat je "v ledu". Vytvořte si například mátové nebo tymiánové kosty v tvořítku na led. Hotové kostky pak jednoduše vyjmete z tvořítek a dále už uskladníte sáčku. Místo vody můžete použít i kvalitní rostlinný olej. Nemusíte se bát, že by se v mrazničce znehodnotil, po rozmrznutí získá zpátky svou původní konzistenci.
Přírodní dochucovadlo
Milujete bylinky v polévkách nebo omáčkách? Pak je před zmrazením zalijte do zeleninového nebo masového vývaru. Tím získáte takové přírodní "ochucovadlo". A tímto způsobem můžete uchovat i libeček nebo petržel, která má tendenci po zamrazení zčernat. Bylinky zalijte tak, aby byly zcela ponořené. Formičky ale neplňte až po okraj. Jak si totiž určitě ještě pamatujete ze školních let, voda při mrazení zvětšuje svůj objem. Hotové bylinkové kostky pak uložte v plastové krabičce.
Na mléčný způsob
Pokud máte rádi bylinky v pomazánkách nebo smetanových omáčkách, pak si připravte mléčné kostky. Nasekané bylinky jednoduše zamíchejte do zakysané smetany, jogurtu či je zalijte smetanou ke šlehání. Bohužel, kysané mléčné výrobky nevypadají po rozmražení vůbec hezky, i když to nemá vliv na chuť. V tomto případě tedy vybírejte raději nízkotučné mléčné výrobky.
Jen tak
Bylinky s tužšími listy, jako je tymián nebo rozmarýn, můžete zmrazit jen tak. Zachovají si původní tvar i barvu. Podobně můžete zmrazit i šalvěj nebo kopr. Ten nasekejte na drobno a vytvořte porce, které potom zabalíte do psaníček z alobalu. Takto jej budete mít kdykoliv po ruce. Při manipulaci s bylinkami dávejte potom pozor, mají totiž mnohem křehčí listy. Zamrazit můžete také úrodu ovoce a zeleniny. Jak na to, aby si tyto plody zachovaly svou chuť i vůni, jsme psali zde.