Aviváž obsahuje velké množství chemických látek. Prádlo může hezky vonět i bez ní

 Tipy a inspirace 
04. října 2020 12:16 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Buben pračky naplňte pouze do poloviny  Depositphotos
Málokdo dnes pere prádlo bez aviváže. Díky ní je oblečení měkčí a voňavější. Běžná aviváž však obsahuje velké množství chemických látek, které mohou podráždit pokožku. A to především lidem s kožními potíži či citlivou kůži. Prát prádlo můžete i bez aviváže, aniž byste poznali velký rozdíl. Musíte jen vědět, jak na to.

Aviváže nejdete v každém supermarketu. Některé z nich se mohou pyšnit velkým výběrem. Pochopitelně vás láká vůně aviváže a nějakou si vyberete. Většina z nich může uškodit vaší pokožce. Pochopitelně však toužíte po měkkém a voňavém prádle. Toho však lze docílit i jinak.

Zápach odstraníte pomocí jedlé sody a octa

Jedlá soda je univerzální pomocník v domácnosti. Vyčistíte s ní připálené nádobí nebo ji můžete použít namísto kypřicího prášku do pečiva. Kromě toho vám pomůže zbavit zápachu na oblečení. Funguje i na pach z potu.

Rozložte si kusy oblečení na rovný a čistý povrch. Jedlou sodu rovnoměrně posypejte celé prádlo a nechte působit několik hodin. Následně oblečení protřepejte a odstraňte z něj zbylé stopy po jedlé sodě. Prádlo na nějakou chvíli pověste, abyste ho vyvětrali.

Pokud v domácnosti postrádáte jedlou sodu, odstranit zápach vám pomůže i ocet. Využijte ho namísto aviváže. Pohlcuje zápach a působí jako osvěžovač látky. Na místo, kam dáváte aviváž, nalijte stejné množství octa. Po vyprání bude vaše prádlo svěží.

Zbavte se největších skvrn

Skvrn na oblíbeném oblečení se můžete zbavit i bez pracího prášku. S odolnými skvrnami si poradí citronová šťáva. Smíchejte ji s vodou a oblečení v ní nechte odmočit a následně vyperte. Podobně funguje i ocet. Na skvrny od tuku dokáže vyzrát žlučové mýdlo. Po vyprání prádla v rukou, ho vhoďte do pračky, kterou naplníte jen pracím práškem a případně octem.

Vyplňte buben jen do poloviny

Dobře vyprané prádlo si zajistíte tak, že nebudete plnit buben pračky do plna. Oblečení nebude mít uvnitř dostatek místa, takže ho vytáhnete zmačkané a špatně vyprat. Ideálně doplňte prádlo do poloviny bubnu. Dát správně oblečení do pračky je základ.

Vůni prádla vám vykouzlí esenciální olej

Pořiďte si esenciální olej, který vám voní. Naplňte buben prádlem a přidejte do něj několik kapek esenciálního oleje. Optimální počet kapek se pohybuje okolo patnácti. Jakmile oblečení z pračky vyndáte, bude vám hezky vonět. Přečtěte si o tom, jak skládat napínací prostěradla tak, aby zbytečně ve skříni nezabírala místa.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve