Při nákupu kuřecího masa musíte být velmi obezřetní. Zvláště u baleného sledujte nejen etikety
Průměrný Čech spořádá každým rokem až 26 kg kuřecího masa. A to není zrovna málo. Bohužel, z nekvalitního kuřecího masa hrozí celá řada nákaz, a to nejenom salmonela. Proto je potřeba hodně dbát na jeho kvalitu. Ta se pozná hlavně podle vůně a barvy. Ale jak poznat kvalitní maso v případě, že je balené? Dá se to. Stačí se mu chvíli na prodejně pověnovat.
Není kuře jako kuře
To, co se v první řadě můžete dočíst na obalu, je délka výkrmu kuřete a v některých případech i způsob chovu. Ten však není povinný. Nejčastěji můžete koupit kuře, které je poraženo po 38 dnech výkrmu, toužíte-li po selském kuřeti, hledejte takové, které bylo krmeno v rozmezi 42-56 dnů, biokuřata bývají poražena po 56-84 dnech výkrmu. Poznat biokuře je snadné. Jsou označena logem ekologické produkce.
Třída A a B
To, co se dále při koupi kuřete můžete dočíst, je jakostní třída. U kuřecího masa rozeznáváme třídu A a B. Samozřejmě, že nejvyšší kvalita je třída A. Ale v každém případě platí, že ani v jedné třídě nesmí mít kuře viditelné otlaky, odřeniny, pohmožděniny a zlomené kosti. Stejně tak kůže musí být čistá a nepoškozená. Kupujete-li zmrazené maso, nesmí nést stopy po spálení mrazem.
Co se píše na etiketě
Samozřejmě, že nejlepší je kupovat čerstvé kuřecí maso. Pokud tuto možnost nemáte, sáhněte po mraženém nebo chlazeném mase. Zde se zaměřte na etikety. Ty vám totiž mohou říct spoustu užitečných informací. V první řadě sledujte datum použitelnosti. V takovém případě vyberte vždy to nejčerstvější maso. Prozradíme vám malý fígl. V chladicích pultech bývá toto zboží spíše v zadní části. Sledujte také hmotnost a teplotu uchování. No a v neposlední řadě se podívejte na zemi původu, kde se zvíře narodilo a kde bylo poraženo. Etiketa také obsahuje veterinární schvalovací značku výrobce, popř. zpracovatele.
Pozor na porušení teplotního řetězce
Jak už bylo výše řečeno, kuřecí maso může obsahovat celou řadu zdraví nebezpečných bakterií. Proto je důležité vždy dodržovat hygienické zásady, zvláště při přemísťování masa z obchodu domů. Jakékoliv teplotní šoky totiž výrazně zkracují trvanlivost masa, zvláště toho kuřecího, které vydrží nejméně. Zvláště v letních měsících proto bedlivě sledujte barvu masa i jeho konzistenci. K porušení chladicího řetězce totiž může snadno dojít i na straně dovozců či prodejců. Pokud se vám cokoliv nezdá, nekupujte jej.
Neporušenost obalu
Jakmile vezmete do rukou balíček masa, dobře si jej prohlédněte. Obal nesmí být porušený. Zvlášť významně hrozí jeho porušení u prodeje zlevněného masa. Není totiž nic neobvyklého, pokud zákazníci poruší obal v touze ověřit si vůni masa. Tímto zásahem se však balení zcela znehodnotí. Běžně by vám kuřecí maso mělo vydržet až osm dnů. Tedy při dodržení skladovacích podmínek. Jednou z nich je, že teplota v lednici by neměla překročit 4 ºC. Co se týká zmraženého masa, zde je potřeba dodržet pár zásad při jeho rozmrazování. Více jsme psali zde.