Nečekejte na to, až se vám ucpe odpad. Vsaďte na prevenci

 Tipy a inspirace 
05. listopadu 2020 13:06 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Do umyvadla si pořiďte sítko, jinak se vám odpad bude ucpávat často Depositphotos
Ucpaný odpad dokáže zkazit den. Voda téměř neodtéká a z odpadu se line odpudivý zápach. Budete si muset najít čas, abyste ucpaný odpad uvolnili různými prostředky. Pochopitelně se vám do toho nebude chtít. Této nepříjemnosti však lze předejít. Stačí, když budete odpad čistit pravidelně.

Čistěte odpad zhruba jednou za deset dní, abyste předešli ucpání. Nezapomeňte na všechny odtoky. V kuchyni v umyvadle přistávají zbytky jídla, kvůli kterým se odpad nejčastěji ucpává. V koupelně tvoří problém především vlasy. Nenechávejte čištění odpadu na poslední chvíli, protože pak už bude pozdě.

Pořiďte si sítko

Do kuchyňského dřezu si pořiďte sítko. Zachytí malé kousíčky jídla, které by jinak mohly doputovat do odtokové trubky. Dostat by se tam mohly zejména během umývání nádobí. Až se sítko naplní, jednoduše ho vyčistíte. Když uvidíte, že už je poškozené, pořiďte si nové. Pokud sítko nebudete mít, budete muset čistit ucpaný odpad často. To platí i pro vanu či sprchu. Sítko zachytí vlasy a chlupy.

Čistěte odpad pravidelně jedlou sodou a octem

Ocet a jedlá soda jsou výteční pomocníci v domácnosti. Zbaví vás vodního kamene, můžete s nimi vytřít podlahu, zbaví vás skvrn či vybělí prádlo. Rozhodně byste obě přísady měli mít doma vždy po ruce. Pomohou vám totiž i s vyčištěním odpadu. Můžete s nimi čistit i už ucpaný odpad, ale výsledek bude nejistý. Bez zvonu se nejspíš neobejdete. Záleží na tom, jak moc odpad bude zacpaný. Lepší je ocet s jedlou sodou použít jako prevenci.

Nejprve nasypejte do odpadu dvě polévkové lžíce jedlé sody. Nechte ji působit zhruba půl hodiny. Následně sáhněte po octu. Naplňte s ním hrnek a zalijte jedlou sodu. Ingredience nechte působit další půl hodiny a nakonec do odpadu nalijte horkou vodu. Pokud vám jedlá soda schází, můžete ji nahradit kypřicím práškem do pečiva. Tento proces opakujte zhruba jednou za dva týdny nebo podle potřeby. Díky tomu už se s ucpaným odpadem nebudete muset nikdy trápit.

Preventivně můžete odpad čistit i octem a kuchyňskou solí

Existuje ještě jedna finta, jak zabránit ucpanému odpadu. Zkombinujete ocet s kuchyňskou solí. Ta může účinkovat lépe než jedlá soda. Postup je stejný jako v předchozím případě. Nasypejte dvě polévkové lžíce soli do odpadu a nechte půl hodiny působit. Následně ji zalijte octem. Nakonec ingredience zalijete vroucí vodou. O tom, jak nabrousit tupé struhadlo, si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008