Naučte se v zimě doma správně sušit prádlo. Vyhnete se tím nebezpečné plísni

 Tipy a inspirace 
08. prosince 2020 09:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sušení prádla v bytě není zrovna ideální Pixabay
Kdo nemá doma sušičku nebo sušárnu, je během zimy odkázán na sušení prádla v domácích podmínkách. Poradíme vám, jak sušit prádlo v bytě tak, aby vám byt nezačal plesnivět.

Sušit prádlo v bytě bohužel nebývá ta nejlepší varianta. Mokré prádlo totiž zvyšuje vlhkost v bytě, což nahrává vzniku plísní. A ty následně mohou zapříčinit celou řadu zdravotních problémů od kožních až po dýchací. Pokud tedy nemáte jinou možnost, než sušit prádlo doma na sušácích, je potřeba dodržovat několik zásad.

Vhodná místnost

I když se to doslova nabízí sušit prádlo v koupelně, není to zrovna ideální. Právě tato místnost bývá nejvlhčí v celém bytě a také nejhůř větratelná. Výjimku tvoří koupelny s oknem, kde se dá běz problémů větrat. Právě na to byste měli dbát při výběru vhodné místnosti pro sušení prádla. Musí být především dobře větratelná, vytápěná a co nejméně frekventovaná. Což v panelákovém bytě může být problém. Proto dejte sušák tam, kam se vejde, ale dodržujte alespoň následující zásady.

Volte vysoké otáčky 

Aby se vám v místnostech drželo co nejméně vlhkosti, je potřeba, aby bylo prádlo skutečně dobře vyždímané. Proto na pračce volte nejvyšší možný počet otáček. Sušák si vždy nachystejte tak, aby se nedotýkal stěny a mohl kolem něj proudit vzduch. Nedávejte ho ani k topení, protože sníží teplotu v celé místnosti, navíc způsobí rosení oken a vznik plísní v jejich okolí. Proto nedávejte mokré oblečení ani na topení, tedy jen s výjimkou akutního sušení například promáčených rukavic nebo ponožek.

Správné zavěšení

Poměrně důležitou roli hraje také sušení prádla na sušáku. Důležité je, aby se jednotlivé kousky vzájemně nedotýkaly. Rozhodně se vyplatí investovat do většího sušáku, nebo použijte dva sušáky, případně perte častěji menší dávky. Co se týká tvaru sušáku, tak platí, že by neměl být problém ho naplnit prádlem a stejně tak jej umístit, aby co nejméně překážel. Pokud v bytě sušíte často, přemýšlejte o nákupu vhodného odvlhčovače – zachytí vlhkost z prádla a sníží riziko plísní.

Uvažujte o sušičce

Rozhodně není na škodu uvažovat o koupi sušičky. Ta navíc vaše prádlo nejen vysuší, ale také zbaví žmolků i nečistot typu zapomenutého papírového kapesníku, vlasů i chlupů domácích mazlíčků. A většinu věcí ze sušičky nebudete muset ani žehlit. Dnešní modely jsou energeticky úsporné a navíc výrobci nabízejí celou řadu zajímavých funkcí. Více o tom, jak vybrat sušičku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve