Jak na vlhké boty. Špatným sušením je můžete zničit

 Tipy a inspirace 
23. ledna 2021 10:54 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sníh a bláto dává obuvi hodně zabrat Pixabay
Chvilku sníh, hned zase bláto. To je dnes typická zima. Nejvíce tím trpí obuv. Tu je potřeba vždy osušit. Ale pokud to neuděláte správně, můžete i sebedražší obuv za chvíli vyhodit.

Hlavně nohy v teple a v suchu. Většina zimních nachlazení začíná právě kvůli prochladnutí nohou, a to kvůli navlhlé obuvi. Řada lidí je totiž suší špatně či nedostatečně. Ukážeme vám jednoduché a rychlé způsoby, jak opravdu dobře vysušit jakoukoliv obuv, aniž by se přitom poničila jejich funkčnost.

Pozor na topení

Spousta lidí dává obuv na topení. A to je asi ta největší chyba. Příliš velké teplo může totiž udělat více škody než užitku. Kožené boty mohou například ztvrdnout, jiné materiály se zkroutit a změnit barevnost. Kromě těchto vizuálních vad samozřejmě trpí funkčnost boty.

Staré dobré noviny

Jde sice o starou, ale také zatím asi nejlepší možnou variantu, jak obuv opravdu dobře vysušit, a to i zevnitř. Pokud se právě tam zadržuje vlhkost, mohou poměrně snadno začít plesnivět. Noviny jsou skvělé pro svou velkou nasákavost. Ale pozor, určitě nepoužívejte listy časopisu, ale opravdu novinový papír. Předtím si ještě vyzkoušejte, zda nepouští tiskařskou barvu. Obuv vystelte novinami a dejte je na parapet nad topení. Nezapomeňte po chvíli noviny vyměnit za nové, jinak se vlhkosti nezbavíte.

Silikagel či pecky

Sušit boty můžete pomocí i jiných materiálů. Například vám pomohou pytlíčky se silikagelem, který se dává k novým kabelkám či obuvi. Silikagel má dobrou absorpční schopnost a kromě vlhkosti vám z obuvi vytáhne také případný zápach. Nicméně není vhodný pro úplně promáčené boty, stejně jako speciální filtry do bot, které se dnes dají poměrně běžně koupit. Výhodou je, že vydrží i desítky použití. Se sušením bot vám pomohou i třešňové nebo švestkové pecky, které nasypete do bot – absorbují vlhkost. Nevýhodou je, že v tomto období se pecky shánějí velice obtížně. 

U topení

Boty můžete sušit i u topení, ale je potřeba do nich vložit natahovák nebo plastovou obdobu, aby neztratily svůj tvar. U kvalitnějších bot bývají tyto pomůcky součástí každého balení. Pomocí si můžete také speciálním fénem či vysoušečem na boty, ale počítejte s tím, že doba sušení trvá i několik hodin.

Vyvětrat a impregnovat

Ať už si vyberete jakoukoliv metodu sušení, nezapomeňte, že po tomto procesu je potřeba boty nechat ještě vyvětrat, aby se z nich odpařila zbytková vlhkost. Rozhodně ji hned neuklízejte do krabic či igelitových pytlů. Stejně tak než vyjdete ven, myslete předem na prostředí, kam se chystáte a pokud je to možné, boty impregnujte. Pár tipů, co na ně použít, když nemáte po ruce speciální přípravek, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod