Zaneřáděnou troubu pomohou vyčistit věci, které máte běžně v kuchyni nebo koupelně

 Tipy a inspirace 
29. ledna 2021 09:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špinavou troubu je těžké dát do pořádku Depositphotos
Někdy se stane, že párkrát zapomenete vyčistit troubu a ta pak vypadá naprosto příšerně. Připečené zbytky jídla a mastnota se nechtějí pustit a vás čekají hodiny pracného drhnutí. Pokud chcete tuto dřinu alespoň trochu ulehčit, vemte si na pomoc pár věcí, které běžně najdete v kuchyni nebo koupelně.

Zažraná špína v troubě je postrachem každé hospodyňky. Nečistoty jdou totiž dolů jen horko těžko a výsledek často neodpovídá vynaložené námaze. Přitom existují fígle, které vám drhnutí trouby výrazně ulehčí.

Na drátěnku zapomeňte

Někdy je trouba tak moc špinavá, že vás napadne vzít do ruky drátěnku či nějaký abrazivní chemický čistič. Na obojí ale rovnou zapomeňte, mohli byste totiž povrch trouby nenávratně zničit. Ať jsou nečistoty zažrané sebevíc, budete si muset vystačit jen s měkkou houbičkou nebo jemným hadříkem. Raději se ale podívejte po svých domácích zásobách, existují totiž produkty, díky kterým bude očista trouby doslova hračka.

Kypřicí prášek do pečiva

Zaneřáděný nebývá jen vnitřek trouby, ale také skleněná dvířka. Mnohdy už přes nános mastnoty a špíny ani není vidět dovnitř. Sáhněte po kypřicím prášku do pečiva, budete překvapeni, jak si s nečistotami poradí. Stačí prášek smíchat v misce s trochou teplé vody, aby vám vznikla pastovitá konzistence. Směs potom naneste na dvířka a nechejte působit alespoň hodinu. Nakonec setřete vlhkým hadříkem a v případě potřeby postup ještě zopakujte.

Soda s citronem

Na staré připečeniny výborně funguje pasta připravená z jedlé sody a citronové šťávy. Do misky nasypejte sodu a přidejte tolik citronové šťávy, aby vám vznikla dobře roztíratelná pasta. Pastu naneste pomocí hadříku na špinavé stěny trouby a nechejte působit ideálně přes noc. Ráno si nalijte do láhve s rozprašovačem ocet a vnnitřek trouby pořádně postříkejte. Nelekněte se, ocet začne se zaschhlou sodou reagovat a vznikne pěna. Na odolnou špínu použijte plastovou špachtli, jinak obvykle stačí setřít směs vlhkým hadříkem.

Pěna na holení

Také v koupelně najdete účinného pomocníka na čištění zaneřáděné trouby, a to v podobě pěny na holení. Možná to zní divně, ale výsledek vás určitě přesvědčí. Stačí pěnu nastříkat na špinavá místa a nechat asi dvě hodiny působit. Pak pěnu utřete vlhkým hadříkem. Pokud nejste s výsledkem spokojeni, postup ještě zopakujte. O tom, k čemu všemu vám ještě v domácnosti může pěna na holení posloužit, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod