Naučte se poznat, zda si v květinářství kupujete zdravou orchidej

 Tipy a inspirace 
10. března 2020 10:56 / Eva Vogelová
  0
📷
11 fotografií v galerii
Pěstování orchidejí je náročné  Depositphotos
Nákup orchideje se vám může zdát snadný. Jednoduše podle intuice vybere rostlinku, která se vám nejvíce líbí. To je však špatně, protože na první pohled nemusíte rozpoznat, zda ji něco náhodou nechybí. K tomu, aby se jí v domácnosti dařilo, je potřeba, aby k tomu měla předpoklady už v obchodě. Zjistěte, jak ji vybrat.

Nenechte se v obchodech zlákat krásně kvetoucími orchidejemi. Nekupujte si je bez rozmýšlení. Přinést si domů zdravou rostlinku je základ, jinak by vám mohla rychle zvadnout a nezachránili byste ji, i kdybyste se snažili sebevíc. Pěstování orchidejí není jednoduché, takže vybrat si zdravou rostlinu je základ.

Dejte si pozor na kořeny

Kořeny jsou zásadní součástí orchidejí, protože shromažďují vodu. Zdravé kořeny poznáte tak, že budou světle zelené, když jsou suché. Pokud jsou mokré, mají tmavě zelenou barvu. Čím delší orchideje kořeny mají, tím lépe. Když je rostlina suchá a má hnědé kořeny, pravděpodobně zanedlouho uhyne. To stejné platí, když je orchidej mokrá a zbarvená do bíla.

Zkontrolujte listy

Kontrolovat listy orchideje půjde poměrně těžko, protože různé druhy je mají odlišné. Některé jsou tenké, veliké nebo vypadají podobně jako malá spleť kořenů, a jiné zase nemají vůbec žádné. Obecně však platí, že zdravé listy u orchidejí jsou tvrdé a silné. Odstín mají žlutozelený. Listy by neměly mít žádné zjevné skvrny. Když jsou listy leskle zelené, znamená to, že je rostlina přetížena květy a dlouho kvést nebude.

Nenechte se nalákat krásnými květy

Někteří lidé nakupuji orchideje, které mají spoustu otevřených květů. Vypadají sice hezky, ale neberte si je. Otevřené květy vám mohou vydržet zhruba jeden až dva měsíce, a to ještě za předpokladu, že se o květinu budete dobře starat.

Pořiďte si raději orchidej, která má téměř všechny květy neotevřené. Vydrží vám totiž kvést mnohem déle. Po odkvétající orchideji raději ani nesahejte, protože by vám její květy zanedlouho upadly.

Pořiďte si rostlinu s celým názvem  

V některých obchodech mohou být vystaveny orchideje bez celého názvu. Buď její jméno zjistěte v obchodě, nebo si kupte jinou. Existuje totiž poměrně velké množství druhů orchidejí. Když budete vědět, o jaký typ se jedná, můžete se o něm dozvědět více informací a pečovat o něj lépe. Zjistěte, jak orchideje zalévat, aby vám krásně kvetly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod