Drátěnku už nepustíte z ruky. Vyčistí obuv, linoleum, nabrousí nože

 Tipy a inspirace 
09. března 2020 13:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejná drátěnka toho zvládne hodně Depositphotos
Drátěnka je skvělý pomocník při čištění zaschlých zbytků jídel na hrncích nebo pánvích. Kromě kuchyně má však tento pomocník i řadu dalších uplatnění, o kterých možná ani netušíte.

Drátěnku můžete koupit nejen kovovou, ale také plastovou či měděnou. Ovšem pravdou je, že s oblibou nerezového nádobí se klasické drátěnky už v domácnostech moc nevidí, nahradily je všemožné čisticí prostředky či plastové náhražky. Přesto by vám doma klasická drátěnka chybět neměla, má mnohem širší spektrum použití, než si myslíte. 

Ze starých tenisek nové

Kdo má děti, ten ví, že udržet jejich boty čisté bývá nad lidské síly. A to samé platí třeba o teniskách na běhání. Ať už potřebujete zrenovovat jakoukoli obuv, sáhněte po plastové drátěnce a mýdle. Drátěnka se snadno dostane do všech možných záhybů a při jemném tření boty nepoškodí. Pak obuv omyjte vodou a máte hotovo. 

Při koupání zvířat

Při koupání psů se může objevit jeden zásadní problém. Hrozí totiž ucpání odpadu jejich chlupy. Příště proto vložte do výpustě kovovou drátěnku. Ta vám zachytí všechny vyplavené chomáče. Drátěnku pak jednoduše vyhodíte i s nimi.  

Jako brusný papír

Kovová drátěnka vám skvěle poslouží v případě, že potřebujete brusný papír a nemáte jej. Můžete s ní také odstranit starou barvu nebo zarovnat plochu omítnuté zdi, stejně tak se vám dostane i na těžko přístupná místa. 

Skvělý brousek

Kovová drátěnka je rovněž skvělým brouskem. Díky tomu nepotřebujete ani speciální nástroje na ostření nůžek a nožů. Nůžky nabrousíte tak, že jimi budete stříhat drátěnku po malých kouskách. V případě nožů stačí jednoduše drátěnkou přejíždět po čepeli, dokud nebude opět ostrá. Podobnou službu vám udělá také alobal, který se dá využít na celou řadu dalších činností v domácnosti. Více jsme psali zde.

Záchrana závitu 

Máte stržený závit u šroubu? Zkuste na to jít s pomocí drátěnky. Malým kouskem obalte  šroub a dejte jej zpět do dřevěného otvoru. Drátěnka se přizpůsobí a vyplní strhnutý závit.

Čistidlo lina 

Určitě už jste také neodolali kouzlu nových bot a nejednou jste se v nich prošli po bytě. Pokud se vám někdy stane, že vám obuv zanechá nevzhledné čáry na podlaze, není proč zoufat. Opět sáhněte po drátěnce. Namočte ji do mýdlové vody a skvrnu jemně odstraňte. Tuto metodu můžete použít na lina, parkety i na lakované podlahy. Stejně tak ji můžete použít i v případě, že si vaše ratolesti udělaly z podlahy papír na malování. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008