Chytat dešťovou vodu na balkoně v paneláku u nás sice není obvyklé, ale jde to a vyplatí se to

 Exterier 
27. září 2020 12:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ani na balkoně v paneláku nemusí přijít dešťovka nazmar Depositphotos
Hodně lidí žijících v paneláku si na svých balkonech často pěstuje nejrůznější bylinky, ale i zeleninu nebo okrasné rostliny. A vše je třeba zalévat. Vzhledem k cenám pitné vody i ekologickému aspektu se čím dál více panelákových zahrádkářů zajímá o to, zda jde na balkoně zachytávat dešťovou vodu. Jde to, ale má to svá úskalí.

Dešťová voda má mnoho výhod. Je měkká, bez chloru a ještě zadarmo. Každý dobrý zahrádkář ví, že pro své výpěstky není lepší závlahy. A tak počet lidí, kteří se snaží dešťovku zachytit do nádob, rok od roku roste. Využívají k tomu střechy domů, zahradních domků i skleníků.

A protože jsou Češi národem kutilů, bylo jen otázkou času, kdy někdo vymyslí i řešení, jak zachytit dešťovou vodu na balkoně v paneláku. Už před lety zabodovali s tímto nápadem dva muži z Čelákovic, kteří si v soutěži Dešťovka v zahradě vybojovali druhé místo. Nemůžete sice očekávat, že zachycené vody bude nějak příliš mnoho, ale na zalití paprik, rajčat nebo bylinek do polévky vám to rozhodně stačit bude.

Ideální voda na zalévání

Na zalévání je dešťová voda nejlepší. Má ideální pH a obsahuje dusičnany, které jsou nezbytné pro zdraví zeleně. Naopak neobsahuje chlor, je chudá na soli a minerály. Rostliny tuto vodu zkrátka milují.

Pokud budete své výpěstky zalévat dešťovkou, budete navíc šetřit pitnou vodu, která je cenným přírodním zdrojem. A taky snížíte i množství energie spotřebované na zásobování domácnosti pitnou vodou.

Vystačíte si s malým okapem

Celé řešení spočívá v instalaci malého okapního systému nad balkon nad vámi. Z něj potom dešťovou vodu svedete do kanystru, který si umístíte na svůj balkon. Jde o velmi jednoduché řešení. Ani montáž okapu není nijak komplikovaná a o nákladech není třeba ani mluvit.

Co se týká kanystru, do kterého budete dešťovou vodu zachytávat, neměl by být průhledný, aby se v něm rychle nekazila voda a nemnožily se řasy. Ani otevřené nádoby nejsou optimální, a to nejen kvůli výše zmíněným problémům, ale otevřené nádoby se také brzy stanou líhní komárů.

Bez souhlasu to nepůjde

Jediným šrámem na celém nápadu je snad jen to, že abyste okap na sousedův balkon mohli umístit, musíte mít nejen jeho souhlas, ale i souhlasné stanovisko všech obyvatel domu. Balkony bytových domů totiž nejsou ve vlastnictví konkrétních majitelů, ale jsou součástí budovy a o jejich úpravách by správně měli rozhodovat všichni spolumajitelé. Pokud tedy nemáte dobré sousedské vztahy nebo ve vašem domě žije někdo nepřejícný, může vám vaše plány kdokoliv snadno zhatit. O tom, že dešťovou vodu lze proměnit i v pitnou, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008