Na pískované nebo leptané sklo čističe nepatří. Poradíme vám, čím je perfektně vyleštit

 Tipy a inspirace 
24. září 2020 08:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sklo se hodí do jakéhokoliv interiéru Depositphotos
Skleněné dveře jsou moderní a především krásné. Aby takové zůstaly co nejdelší dobu, je potřeba je pravidelně udržovat. U pískovaných či mléčných skel je způsob čištění zcela odlišný.

Už dávno neplatí, že sklo je křehké a do interiéru tedy není moc vhodné. Naopak. Velké skleněné plochy pro interiér se kalí, díky čemuž získávají na vysoké pevnosti a odolnosti. Stále více lidí tedy dává přednost nejenom celoskleněným dveřím, ale také i stěnám, které dodají interiéru opravdový punc luxusu. Taková skla však často mívají také různou úpravu, nejčastěji pískování či leptání. Jenomže, kdo jej doma má, ví, jak snadno mohou při jeho čištění vzniknout nevzhledné skvrny, a čím více jste je čistili, tím horší to bylo. Přečtěte si, jak ho umýt, aniž byste ho poškodili.

Pískované či leptané 

Kromě klasických průhledných lesklých ploch jsou velmi oblíbené matné povrchy. Ty se vytvoří během výrobního procesu použitím různých speciálních metod, jako je leptání či pískování. K leptání se používá kyselina, která naruší z jedné strany plochu skla, které tím získá mléčné zabarvení. Při pískování je na sklo pod tlakem stříkán speciální písek z drobných hliníkových částic, které vytvoří ve skle mikroskopické prohlubně. Pískované mohou být celé plochy či jen určité části, vypískovat lze také různé dekory nebo nápisy. Podle toho, o jaký typ skla jde, se také rozlišuje jeho údržba.

Voda je základ

Ať už máte sklo takové nebo makové, vždy se při jeho čištění držte zásady, že čistá voda je základ. Tou plochu umyjte ze shora dolů. Nikdy neomývejte jen její část, protože by na skle vznikly nevzhledné skvrny a vy byste museli začít s čištěním znovu. K mytí používejte jemný hadřík, který nepouští chlupy. Vodu používejte pouze minimálně. V tomto případě totiž platí pravidlo, že čím méně vody, tím spíše bude sklo čisté. Naopak. Přílišným namáčením by vám mohly vzniknout na ploše nevzhledné mapy. Je-li znečištění velké, můžete přidat pár kapek saponátu na nádobí. Ne však u pískovaného skla.

Na čističe zapomeňte 

Pokud umýváte leptané sklo, nechejte ho přirozeně oschnout. Nemusíte jej ničím otírat ani leštit. Naopak pískované sklo jemně vysušte, protože nerovnoměrně odpařující se voda by mohla po sobě zanechat různé nevzhledné mapy. Nepoužívejte čističe na mytí skla – ty by mohly povrch poničit. U čirého, tónovaného, pískovaného nebo gravírovaného skla však můžete pár kapek čističe na sklo použít. Nesmí však výrazně pěnit. Na pomoc si také můžete vzít páru. Více o parních čističích jsme psali zde.

Tip na závěr

Až si budete příště kupovat nové pískované sklo, ověřte si, zda je ošetřené speciální nanovrstvou. Ta totiž vyplní prohlubinky vzniklé po pískování a vytvoří téměř jednolitý hladký povrch. A ten se mnohem snáz čistí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod