Chcete mít americký trávník? Začněte s jeho přípravou hned teď

 Exterier 
12. dubna 2018 14:16 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Krásný trávník vyžaduje pravidelnou a včasnou péči Shutterstock
Máte zahradu a už se nemůžete dočkat, že na ní zase budete trávit veškerý volný čas? Jenž ouha! Trávník je samý mech, je suchý nebo naopak promáčený, má holá místa, řídkou trávu a všude mraky pampelišek? Poradíme, jak se jich zbavit, ale i jakou trávu vybrat v případě zakládání nového trávníku.

Pokud nechcete, aby váš trávník připomínal louku, nebo nesourodou směs čehosi, co rozhodně nepřipomíná krásný zelený koberec, je na čase vyrazit na zahradu a podívat se, jak na tom vaše zahrada vlastně je. Jak zamaskovat nevzhledná místa na zahradě si přečtěte v tomto článku.

Ideální čas na výsev nové trávy je totiž od půlky dubna do půlky května, takže máte akorát čas začít s přípravou. Tráva se sice může vysévat celoročně, ale s přibývajícími teplotami a suchem je péče mnohem složitější a pracnější. Na nic už proto nečekejte! Na důkladnou přípravu trávníku je čas právě teď.

Co s plevelem

Někdo má trávník s pampeliškami, sedmikráskami a čtyřlístky rád, ale pokud vy chcete americký hustý trávník bez jediné chybičky, musíte jej odplevelit. Toho docílíte buď mechanickou metodou, kdy každý plevel vyloupnete, nebo na to můžete jít s chemickými zbraněmi. S plevelem si hravě poradí a trávu nechají nedotčenou.

V tomto případě po odklizení odumřelého plevele půdu pohnojte a vysejte nové travní semeno. Máte-li však zahradu ve stavu, kdy místo trávníku máte vlastně jenom plevel, bude bohužel potřeba ji zrýt, zkypřit kultivátorem a založit nový trávník. Někdy je potřeba zavézt celou zahradu i novou zeminou, kterou musíte před výsevem uválcovat. Důkladné hnojení a zalévání pak bude každodenním chlebem.

K čemu bude sloužit?

Pokud zakládáte nový trávník, musíte se rozhodnout, zda jej chcete pouze na pohled, nebo na něm chcete trávit volný čas – tedy zvolit okrasný či rekreační trávník. Na trhu si můžete vybrat celkem ze čtyř směsí: golfová a hřišťová travní směs vydrží prakticky cokoliv, standard snese menší zátěž a naopak parkové travní směsi jsou spíš na okrasu.

Pravidelná péče je nutná

Každý trávník, pokud má vydržet dlouho krásný, potřebuje pravidelnou péči. Mezi základní údržbu všech trávníků patří pravidelné sekání (v létě i dvakrát do týdne), hnojení, zalévání a zbavování plevele.

Nejčastější nedostatky

  • Všudepřítomný mech – odstranit jej můžete pomocí hrábí, větší plochy ale potřebují chemické prostředky, které sníží kyselost půdy, čímž mech na delší čas zlikvidují.
  • Holá místa – po likvidaci plevele se jich může objevit mnoho – proto je potřeba trávu znovu zasít. Holá místa se ale vytvoří i srovnáním nerovností terénu, hrabáním psa, místy pod květináči, v důsledku psího močení.
  • Řídká tráva – především ji objevíte kolem stromů. K nápravě je potřeba půdu prohnojit a přidat travní semeno, případně zajistit větší přísun světla.
  • Rozlitý olej – v letní sezoně jej můžete omylem rozlít kolem grilu a na tomto místě už nic neporoste. Půdu je třeba vyrýt do hloubky, doplnit novou zeminou a vysít novou trávu.
  • Psí značkování – především fenky způsobují trávě velké problémy. Jejich moč zanechá na trávě žluté skvrny, čemuž se dá zabránit důkladnou zálivkou, jakmile spatříte, že se pes vyprazdňuje.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve