Co má společného záchod s kuchyní? Tohle jste asi nečekali

 Tipy a inspirace 
10. dubna 2018 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak se záchodová pomůcka omylem dostala do kuchyně Shutterstock
Na papírové útěrky v kuchyni řada hospodyněk nedá dopustit. Málokterá ale ví, že tato nepostradatelná pomůcka patřila původně na toaletu. Do kuchyně se v podstatě dostala tak trochu omylem. Poradíme vám také pár triků, jak papírové utěrky doma využijete i poněkud netradičním způsobem.

Papírové kuchyňské utěrky mají obrovské množství příznivců. Pomáhají v kuchyni vyřešit každý špinavý problém. Jen málokdo ale zná historii této kuchyňské pomůcky. A ta je opravdu zajímavá.

Kořeny má v USA

Historie papírových utěrek se začala psát v roce 1907 v USA v Pensylvánii. Philadelphské závody na výrobu toaletního papíru stály před problémem, co s rolemi papíru, který je chybou výroby příliš silný a pro svůj původní účel nepoužitelný. Majitel firmy Scott Paper Company, Arthur Scott, dostal nápad a nechal vyrobit perforované role papírových utěrek. Nechal se inspirovat nápadem místní učitelky z mateřské školy, která se snažila vyzrát na nákazu rýmy a dětem ve škole rozdávala papírové útržky, které se po použití vyhazovaly do koše. Nákaza se přestala šířit a marodů ubylo.

Podnikatel si dal dvě a dvě dohromady, nechal papír naperforovat, zabalit do rolí a v roce 1907 představil na americkém trhu pod názvem Sani-Towels (sanitární ručník) nový produkt – první papírové ručníky na jedno použití.

Od hotelů do domácností

Papírové utěrky měly po utržení šířku 33 cm a délku 46 cm. Nenašly si hned cestu do našich kuchyní, ale trvalo to ještě téměř tři desítky let. Jejich genialitu nejprve objevily hotelové a restaurační provozy, nádražní a jiné veřejné prostory. Od doby, kdy si je poprvé přinesly hospodyně do domácích kuchyní, uteklo již mnoho vody. V roce 1931 rozšířil úspěšný podnikatel svoji nabídku o papírové ubrousky speciálně do kuchyní a dále tak rozšířil sortiment papírenských výrobků. V současné době zájem o papírové kuchyňské utěrky stále narůstá a sortiment jednotlivých výrobců se téměř neliší. K nezaplacení jsou i klasické látkové utěrky, o kterých jsme psali zde.

Netradiční využití utěrek v domácnosti

Papírové kuchyňské utěrky lidé používají hlavně na očištění všeho špinavého - od ruk až po pracovní desku. Jenže papírové utěrky mají i řadu dalších – méně známých využití, která vám pořádně usnadní život.

Ztvrdlý cukr se za pár sekund změní na sypký

Pokud máte v cukřence místo sypkého cukru jen hrudku ztvrdlou na kost, vložte do cukřenky vlhkou papírovou utěrku, přikryjte talířem a vložte na 20 vteřin do mikrovlnky. Cukr změní svou konzistenci, je opět sypký a připraven k použití.

Déle čerstvé bylinky či salát

Chcete-li, aby byly bylinky či salát čerstvé co nejdéle, existuje na to jednoduchý trik. Vložte bylinky či salát do uzavíratelného sáčku spolu se suchou papírovou utěrkou.

Křupavá slaninka bez nepořádku v kuchyni

Pokud si chcete připravit křupavou slaninu a vyhnout se při její přípravě mastnotě či nepořádku, který její přípravu často doprovází, vyzkoušejte tento tip. Zabalte mezi čtyři kusy papírové utěrky plátky slaniny (dva kusy utěrky pod slaninu a dva kusy nad slaninu). Talíř s takto zabalenou slaninou vložte na tři, čtyři minuty do mikrovlnky a za chvíli si můžete pochutnávat na křupavé slanině bez nepořádku v kuchyni.

Nápoj vychlazený za pár minut

Potřebujete rychle vychladit nápoj? I v tomto případě jsou papírové utěrky skvělým pomocníkem. Utěrku stačí namočit do vody, obalit jí láhev s nápojem a vložit do mrazničky. Za pár minut si můžete vychutnat perfektně vychlazený nápoj.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47