Vliesové tapety jsou čím dál více v oblibě. Každému interiéru dodají zajímavý náboj

 Interier 
12. dubna 2018 10:47 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vliesové tapety snadno nalepíte i sami Shutterstock
Unikátní vlastnosti jako lepení za sucha a snadné strhávání beze zbytku dělají z vliesových tapet bezvadný designový doplněk interiéru, který můžete snadno obnovovat. I proto se tento typ tapety v českých domácnostech objevuje čím dál častěji.

Vliseová tapeta je v podstatě netkaná textilie z lisovaných neuspořádaných buničitých (celulózových) a syntetických (polypropylenových) vláken. V porovnání s vliesovými tapetami ty klasické papírové značně pokulhávají.

Díky tomu, že vliesové tapety lze snadno nalepit i odstranit, mohou je lidé bez problémů měnit třeba každý rok. Jejich byt tak získá nový vzhled bez nutnosti pracného strhávání, jako je tomu u běžných papírových variant. O tom, jak nejlépe dostat různé druhy tapet a plakátů ze stěny dolů, jsme psali zde.

Výhody a nevýhody vliesových tapet

Havní výhodou vliesových tapet je, že jsou k dostání v nepřeberném množství vzorů a motivů. Jsou také omyvatelné a vysoce odolné proti oděru. Díky tomu, že jsou prodyšné, nemusíte se obávat, že by se pod tapetou začala tvořit třeba plíseň. O jednoduché manipulaci při lepení i odstraňování tapety už byla řeč. Pokud se vám na zdi objevují vlasové praskliny (mikrotrhliny), poslouží vliesové tapety jako ideální maskovací prvek. Další skvělou vlastností vliesových tapet je jejich omezená hořlavost.

Co se týká nevýhod, tak snad jedinou je fakt, že za vliesovou tapetu zaplatíte více peněz než za běžnou papírovou.

Každopádně co se týká povrchů, na které lze vliesové tapety použít, takřka žádné omezení neexistuje. Nalepit je můžete na zeď, betonové panely, sádrokarton, dřevotřískové OSB desky i desky Cetris.

Jak lepit vliesové fototapety na zeď

Jednou z hlavních výhod vliesových tapet je velmi snadné lepení, které při troše šikovnosti zvládne každý.

Před samotným lepením si nejprve zkontrolujte, zda je fototapeta v pořádku. Nesmí být natržená a barva nesmí být rozpitá. Přeměřte si rozměr, který jste si objednali, a počet kusů, z kolika se má tapeta skládat. Rozložte si jednotlivé kusy vedle sebe a zkontrolujte zda jednotlivé pruhy (vzor) na sebe navazují.

Potřebné nářadí

  • kyblík pro přípravu lepidla
  • váleček pro nanesení lepidla
  • přítlačný váleček nebo tapetovací kartáč (případně jejich náhražka)
  • řezací nůž
  • mořská houba nebo vlhký hadřík
  • metr na měření
  • olovnice (stačí např. provázek se závažím na konci)

Příprava podkladu

Aby tapeta dobře držela, nekrčila se a neměla boule, je třeba mít dobře upravený povrch zdi. Zeď musí být suchá, čistá, pevná, hladká a rovná. Omítka se nesmí drolit.

Fototapetu není možné lepit na nahazované omítky a podobně upravené zdi, které způsobují výrazné nerovnosti podkladu. Je také nutné odstranit staré tapety nebo mastnou olejovou malbu.

Přirozená drobná nerovnost, způsobená kapkou barvy nebo nedokonale seškrábanou malbou již nevadí. Větší výstupky na zdi je možno zarovnat škrabkou. Na zarovnání větších nerovností nebo děr je možno použít tmel na stěnu.

Savost stěn - v případě velké savosti stěny (nové omítky, sádrokarton, různé typy barev) se používá penetrace na stěnu. Tato kapalina způsobí stejnou savost celé plochy, takže lepidlo bude držet všude stejně. Naopak pro zvýšení savosti povrch zdrsněte brusným papírem (číslo 40 - 60). Tím dojde také k vyhlazení drobných nerovností povrchu.

Lepení fototapety

Při lepení je doporučená teplota v místnosti kolem 20 °C. Spusťe si od stropu olovnici a několika malými čárkami si na zeď naznačte svislou lajnu - okraj budoucí fototapety, kraj od kterého začnete. Dle výšky tapety si nahoře vyznačte, kde začnete tapetu přikládat (lepte ji od shora).

Při přípravě lepidla se držte pokynů uvedených výrobcem na obalu. Lepidlo rovnoměrně nanášejte pouze na stěnu pomocí válečku. Lepidlo nedávajte na fototapetu!

Tapetu přiložte na zeď s lepidlem nahoře a postupně ji přikládejte směrem dolů. Jakmile nalepíte celou plochu, vytlačíte všechny vzduchové bubliny směrem od středu. K tomu použijete přítlačný váleček nebo tapetovací kartáč.

Podobně přilepte i další pruhy, dbejte hlavně na plynulou návaznost vzoru. Pruhy nepřekládejte přes sebe, volně na sebe navazují. Je to tzv. lepení na styk.

Bílý okraj v horní a spodní části fototapety slouží k jednoduššímu ořezu fototapety po jejím nalepení (např. u nerovných stropů či podlah). Bílý okraj ořežte až po úplném zaschnutí fototapety, tedy asi po 24 hodinách.

Pokud chcete tapetě prodloužit životnost, nebo si zajistit snadnější omyvatelnost, můžete na ni po zaschnutí ještě aplikovat ochranný nátěr.

Je tapeta na křivo?

Máte pocit, že je tapeta na křivo? Nevadí, s čerstvě nalepenou vliesovou fototapetou je možné ještě hýbat a drobné chybky srovnat. Při pohnutí nezapomeňte kartáčem opět srovnat vzduchové bubliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve