Připálenou žehličku snadno a rychle vyčistíte pomocí věcí, které máte běžně doma

 Tipy a inspirace 
11. dubna 2018 13:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Připálená žehlička může prádlo poničit Shutterstock
Stačí chvilka nepozornosti a připálená žehlička je na světě. Na oblečení pak zůstávají nevzhledné tmavé skvrny. Jde o problém, který hospodyňkám často znepříjemňuje život, řešení je přitom jednodušší, než se možná zdá.

Pokud řešíte, jak vyčistit připálenou žehličku, nemusíte hned utrácet peníze za drahé komerční přpravky. Snadné a rychlé řešení má každý doma doslova na dosah. Nejlépe totiž fungují prostředky, které běžně najdete v každé domácnosti.

Zubní pasta

Zubní pasta je texturou jemná a přitom velmi účinná. Dobré zkušenosti s ní mají dokonce i zlatníci. Nepoškrábe žehlící plochu a “napálenou” tkaninu spolehlivě rozpustí.

Na kousek bavlněného hadříku stačí nanést trochu pasty a jemně potírat postižená místa. Pokud je připálenina čerstvá, tak se během chvíle rozpustí. Nakonec žehlící desku opláchněte studenou vodou, nesmí na ní zůstat žádné zbytky nečistot ani zubní pasty.

Ocet

Pokud nezabere zubní pasta, vyzkoušejte ocet. Je to všestranný pomocník. Dá se díky němu například také vydezinfikovat kuchyňské prkénko.

Ve spojení s octem ideálně funguje bavlněná plena. Postup čištění je jednoduchý: žehličku nechte ohřát, plenu namočte do octa a vyždímejte. Hadřík pak v místě, kde je ocet, vyžehlete, jako kdyby to bylo zmačkané prádlo. Tímto pohybem a třením se plocha vyčistí.

Sůl

Pokud nezabere ani ocet, ani pasta, přijde na řadu sůl. Tento způsob ovšem volte až v případě, že budete skutečně bezradní. Při práci buďte abnormálně opatrní, u soli totiž hrozí poškrábání plochy žehličky.

Na hadr nebo noviny nasypte nejlépe jemně mletou sůl a rozehřátou žehličkou o ní lehce otírejte. Je to postup o něco náročnější, ale opravdu funguje, když vše ostatní selže, zvlášť u starých a zanedbaných spálenin.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve