Každý kout zahrady může být krásný. Tipy na zamaskování nevzhledných míst

 Exterier 
26. února 2018 10:33 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nepokazte zahradu nevzhlednými zákoutími Shutterstock
Zahrada by měla být krásná, a to se vším všudy. Je jasné, že práce v zahradě vyžadují určité pomůcky a produkují i odpad. Kvůli tomu pak na pozemku vznikají nejrůznější zákoutí, která oku příliš moc neladí. Jde to ale napravit.

Pro odpad i zahradní pomůcky je nutné vybrat dobré umístění. Zamyslete se ale nejen nad jeho praktičností, ale i estetickou stránkou. I kout s plastovou nádobou na bioodpad lze totiž šikovným způsobem zamaskovat. Chce to jen zapojit trochu fantazii.

Je jasné, že na zahradě vznikají nejrůznější užitková zákoutí. A nemusí jít jen o kompost, ale třeba i o místo, kam dáváte motyky, hrábě a další nářadí. To vše ale může vypadat dobře. Nezapomeňte na to, že i nejzazší kout je součástí vaší zahrady.

Zídka umí skvěle maskovat

Pokud se ve vaší zahradě uplatňuje třeba kámen nebo cihla, nebojte se z tohoto materiálu postavit i maskovací zídky. Za nimi skvěle schováte třeba kompost. Když je osázíte skalničkami nebo na zídku dáte nádoby s květinami, bude výsledek dokonalý.

Je ale třeba vždy myslet na to, aby zídka do zahrady dobře zapadla. Místo zídky můžete postavit i kovové oplocení. Když ho necháte porůst nějakou stálezenou rostlinou, bude celý dojem působit přirozeně. O kouzlu opěrných zídek v zahradě jsme více psali zde.

Přirozený živý plot

Pokud se vám nechce zrovna pouštět do zednických prací, můžete oplocení nevzhledného koutku vytvořit i pomocí živého plotu. Sice si chvíli počkáte, než vám plot vyroste, ale zelená zeď zapadne do jakékoliv zahrady.

Pokud budete chtít ošklivé technické místo zakrýt celoročně, nezapomeňte podle toho zvolit i dřeviny na živý plot. Sibiřský jilm sice roste vemi rychle, ale na zimu shodí listy a maskovací manévr by se tak minul účinkem. Ze stálezelených jehličnanů lze zvolit například různé druhy tisu, jedlovce, modřínu, smrku či cypřišku. Hledáte-li rychlerostoucí a statný keř, zkuste cypřišovec leylandský.  Ze stálezelených listnatých keřů můžete vyzkoušet třeba zimostráz vždyzelený, dřišťál Juiin nebo hlohyně. Menší koutek lze ale dobře zamaskovat třeba i rododendronem.

Jednoduché řešení

Pokud hledáte to nejjednodušší řešení, užitkový kout můžete zamaskovat i pouhými květináči s rostlinami. Zvolte takové rostliny, které budou výškou odpovídat vašim potřebám. Pokud potřebujete zakrýt vyšší prostor, sáhněte třeba po oleandru, stromkové růži nebo fikusu.

Vždycky ale myslete na to, že je potřeba zajistit ke kompostu či nářadí snadný přístup. Obvykle jde totiž o poměrně frekventované místo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?