Nepodceňte výběr poštovní schránky, mohli byste litovat

 Exterier 
14. prosince 2017 15:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Poštovní schránka by měla být pěkná i praktická Pixabay
Přesto, že dopisů a pohlednic už nechodí lidem tolik jako dříve, poštovní schránky mají stále své opodstatnění. Většině lidí totiž chodí třeba dopisy z bank či úřadů, někdo si zase nechá posílat noviny nebo časopisy. Odbýt výběr poštovní schránky s tím, že vezmete první, která vám přijde do ruky, by byla velká chyba.

Poštovní schránka neplní jen praktickou funkci, ale i estetickou. Při výběru je tak nutné se zamyslet nad mnoha věcmi. Důležitý je typ schránky, její velikost i materiál, ze kterého je vyrobena.

Obecně se poštovní schránky dělí na ty, které jsou v bytových domech, a ty, které jsou určené pro rodinné domy. V bytových domech výběr poštovní schránky ovlivníte jen horko těžko, ale pokud máte rodinný dům, měli byste si v tomto ohledu dát trochu záležet.

Velikost je důležitá

Velikost schránky byste měli zvolit pode svých potřeb. Pokud vám nechodí žádné noviny, časopisy ani letáky, klidně vám stačí poštovní schránka menších rozměrů. Pokud ale naopak očekáváte i větší formáty listovních zásilek, raději sáhněte po větší schránce. Jinak hrozí, že vaše pošta bude nevzhledně pomačkaná. Ideální jsou středně velké či větší schránky, které pojmou i menší balíček.

Materiál a konstrukce

Důležitý je také materiál, ze kterého je poštovní schránka vyrobená. Ten totiž rozhodne, jestli bude dostatečně odolná vůči vlivům počasí. Schránky jsou vyráběny z pozinkovaného plechu, mědi, plastu nebo i ze dřeva. Pokud hledáte něco odolnějšího, pak pro vás bude skvělou volbou mosaz nebo železo s odlitky či kováním. Pro venkovní instalaci schránky je vhodné zvolit nerez, plast nebo pozink. Zde je jistota, že schránka vydrží i nepřízeň počasí.

Neméně podstatná je také konstrukce poštovní schránky. Do schránky nesmí zatékat. Když počítáte s tím, že schránka bude někde venku, pořiďte si schránku se stříškou. Obecně jsou schránky rozděleny na interiérové a exteriérové, takže si tyto informace dopředu zjistěte.

Vzhled poštovní schránky

Tvar i materiál byste měli přizpůsobit vašemu domu. Pokud máte jednoduchý nezdobený vzhled domu, tak vybírejte podobně jednoduchou schránku. Můžete její barvu pak doladit s plotem či s okapy. Materiál také přizpůsobte dle plotu a domu. U tvaru schránky nezapomeňte vzít v úvahu rozměry a její případné upevnění.

Typů schránek je hned několik. K dostání jsou například schránky dveřní, kde se hází pošta přímo do otvoru ve vchodových dveřích. Také můžete mít volně stojící schránku - na “nožce”. Dalšími typy jsou schránky zazděné do sloupku či do plotu. Pak jsou také schránky univerzální, které lze umístit na branku, vstupní dveře nebo si ji dokonce můžete pověsit na domovní zeď.

Pokud u vašeho domu nejsou typizované sloupky oplocení, do kterých by bylo možné zazdít průchozí schránku o standardizované hloubce 200 mm, můžete si vybrat některou ze schránek s nestandardními rozměry. I u těchto atypických rozměrů je nabídka poměrně široká.

Mějte na paměti, že i poštovní schránka může být velmi vkusný exteriérový doplněk, který půjde ruku v ruce s designem vašeho bydlení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod