Odklízení sněhu nemusí být dřina. Stačí si zvolit správného pomocníka

 Exterier 
20. ledna 2018 13:06 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na trhu je mnoho pomocníků na odklízení sněhu Pixabay
Nedílnou součástí zimního období je také odklízení sněhu. Na proházení cesty, chodníku nebo očištění schodů stačí lopata a koště. Pro větší plochy však již stojí za to poohlédnout se po výkonnějších pomocnících. Na trhu je mnoho modelů a typů.

Plastová lopata, dřevěné hrablo a proutěné koště jsou v zimě důležitými pomocníky. Novější typy bývají i z odolného plastu, často se zpevněným ocelovým okrajem a ergonomicky tvarovaným držadlem násady. Jsou také výrazně lehčí než v minulosti. Přesto mají tito tři klasičtí pomocníci silnou konkurenci. 

Elektrohrablo

Tak, jako se začalo vyrábět elektrokolo, elektrokočárek či různé přístroje s elektromotorkem, tak existuje také elektrické hrablo. Sníh odhazuje šroub na trubkové násadě poháněný elektromotorem. Tlačí se šikmo proti vrstvě sněhu a rychle rotující lištový bubínek vyhazuje sníh dopředu. Tento pomocník zkrátka udělá těžkou práci za vás. Navíc je velmi skladný a lehký. Jeho nevýhodou je, že si neporadí s ušlapaným a umrzlým sněhem. Je tedy potřeba použít ho dřív, než sníh ztěžkne a někdo ho pošlape.

Sněhové frézy

Tam, kde musíte odklízet větší plochy, a ve vyšších oblastech, kde je sněhová nadílka každoroční jistotou, se už určitě vyplatí mechanizace. Sněhové frézy se nabízejí v různých velikostech. Díky propracovanému motoru mohou dlouhodobě pracovat i v extrémních podmínkách. Velikost a typ frézy zvolte podle toho, kde chcete sníh odklízet, tedy o jak velkou se jedná plochu a v jak náročném terénu. Na menší prostranství z pevných ploch stačí jednostupňová fréza. Sníh je nabírán šnekovým systémem a odhazován nastavitelným komínem až do vzdálenosti devíti metrů. Snadno se ovládá, je lehká a dá se pořídit za nízkou cenu. Do náročných podmínek je třeba sáhnout po výkonnější dvoustupňové fréze. Její pracovní část tvoří robustní ocelový šnek často vybavený zuby, který má za úkol sníh odkrojit, rozmělnit a dopravit do vysokootáčkového ventilátoru. Ten sníh odhodí výletovým komínkem ven.

Elektřina, nebo benzin

Modely s elektromotorem jsou samozřejmě odkázány na přívod elektřiny. Dosáhnou tedy pouze tam, kam jejich kabel. Výhodou je, že jsou velmi tiché, lehké a snadno se s nimi manipuluje. Situace je podobná, jako u sekaček na trávu. Benzinové sněhové frézy jsou osazeny výkonnými spalovacími motory, poradí si tedy snadno s větším množstvím sněhu a můžete s nimi uklízet kdekoliv. Odborníci vám také poradí, zda zvolit kola, nebo pásy. S kolovou frézou si vystačíte při odklízení sněhu z pevného povrchu s vrstvou čerstvě napadlého sněhu. Pro náročnější podmínky je vhodná fréza pásová. Jak vybrat frézu, jsme psali také zde.

Univerzální celoroční pomocník

Kromě zimních fréz se prodávají také univerzální traktůrky, na které se připevní sněhové adaptéry. Nejčastějším řešením je shrnovací sněhová radlice, dražší je adaptér bubnové sněžné frézy, který zvládne vysokou vrstvu i těžký sníh. Dalším doplňkem je talířový nebo válcový kartáč, který plochu zbavenou sněhu očistí. Pak ji můžete posypat pískem  pomocí dalšího adaptéru – rozmetače, nebo třeba ručním posypovým strojkem, který na jaře použijete k setí či hnojení. Aby těch funkcí a možností nebylo málo, tak se tyto traktůrky využívají také jako fukary na listí či při úklidu bazénu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008