Dveře mohou být z různého materiálu. Každý má něco do sebe

 Exterier 
13. února 2018 09:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Venkovní dveře jsou důležitým prvkem domu Shutterstock
Vchodové dveře jsou branou do každého bytu nebo domu a člověk by jejich výběr neměl podcenit. A nejde jen o design. Kromě vzhledu je třeba si také ujasnit, jaký materiál zvolit. Každý má svá pro a proti.

Materiál vchodových dveří rozhoduje o jejich struktuře. Nejlevnější materiál je plast, někdo ale nedá dopustit na dřevo, jiný zase na hliník.

Plast

Hodně lidí upřednostňuje plastové dveře, a to hlavně kvůli jejich nízké ceně. I mezi plasty jsou ale velké rozdíly. Není proto radno sáhnout po úplně nejlevnějších dveřích, obvykle jde totiž o nejméně kvalitní materiál a dveře brzy podlehnou zkáze. Levný plastový materiál hrozí tím, že se může začít tvarově deformovat nebo se změní barva dveří vlivem slunečních paprsků. Nevýhodou je i tepelná roztažnost.

Na druhou stranu lze plastové dveře vybrat v různých dekorech a barvách, oblíbená je například imitace dřeva. Kladnou vlastností je i jejich snadná údržba. Obvykle je stačí přetřít vlhkým hadříkem. Mezi další výhody plastových dveří patří i jejich dobré tepelně-izolační vlastnosti.

Dřevo

Dřevo je velmi ušlechtilý materiál, který nepodléhá módním trendům. Pokud máte rádi přírodní styl a kvalitu, jsou pak pro vás dřevěné dveře jasnou volbou.

Dveře ze dřeva jsou obvyke velmi pevné, odolné a nabízejí rozmanité povrchové úpravy. Zajišťují vynikající tepelnou izolaci, jsou tvarově stálé, ekologicky nezávadné a jejich další výhodou je i minimální tepelná roztažnost.

Jako vždy má ale každá mince dvě strany. Za nevýhodu lze u dřevěných dveří považovat vyšší cenu a rozhodně také náročnější údržbu. I cenu lze ale ovlivnit, a to výběrem materiálu. Každá dřevina má jiné vlastnosti, a to se pak odráží na konečné ceně. Pokud ale vsadíte na kvalitu, budou vám dřevěné dveře sloužit opravdu velmi dlouho.

Hliník

Za luxusní materiál je považován také hliník. Dveře z hliníku skvěle podtrhnou každou moderní a nadčasovou stavbu, díky své univerzálnosti se ale hodí prakticky kamkoliv, i do staršího rodinného domu nebo do paneláku. Vypadají velmi luxusně.

Mezi nejsilnější stránky hliníkových dveří patří jejich dlouhá životnost, odolnost, bezpečnost, konstrukční přesnost i snadná údržba. Hliníkovým dveřím nehrozí zkroucení, ani když jsou vystaveny extrémnímu počasí. Po celou dobu své dlouhé životnosti zachovávají tvar i barevnost.

Jejich nevýhodou je však vysoká cena, která méně movité majitele nemovitostí často od pořízení dveří z tohoto materiálu odradí.

Na co si dát pozor

Při výběru dveří byste ale neměli hledět jen na materiál a cenu, ale také celkovou kvalitu dveří. Zaměřte svou pozornost také na profil dveří, kování nebo těsnění. O bezpečnostním kování jsme blíže psali zde.

Venkovní vchodové dveře patří k nejnamáhanějším prvkům vašeho domu. Musí vydržet změny počasí a časté používání. Zajímejte se také o jejich bezpečnost, ideální je zvolit bezpečnostní třídu 3 nebo 4.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47