Nerez vypadá luxusně, ale má jednu vadu, snadno se poškrábe. Škrábance z něj dokáže odstranit zubní pasta

 Tipy a inspirace 
07. října 2021 09:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nerezové povrchy jsou náchylné na poškrábání Pixabay
Nerez vypadá velice luxusně, ale má jednu vadu. Snadno se poškrábe. Naštěstí jsou tyto vady odstranitelné. Poradíme vám, co na škrábance zabírá.

Stačí neopatrný pohyb nebo ostřejší houbička a máte poškrábanou lednici nebo sporák. A koupě nových nerezových spotřebičů vás může vyjít pěkně draho. Zkuste proto odstranit škrábance pomocí několika jednoduchých kroků.

Nejprve očista

Ještě než se pustíte do oprav, je potřeba poškozený povrch očistit. Pro tento účel použijte vodu, do níž můžete dát trochu octa nebo jaru. Používejte měkkou houbičku nebo hadr, abyste již tak poničený povrch ještě více neničili. Po očištění nechte povrch zaschnout.

Nyní přichází na řadu přípravek na rozleštění. Zde záleží na tom, jak moc jsou rýhy hluboké. Na střední a hrubé rýhy si pořiďte speciální pastu, která je přímo ideální pro tyto účely. Je však nutné řídit se návodem na obalu, protože některé přípravky se musejí naředit olejem.

Zubní pasta

Na drobnější škrábance vám může pomoci jeden z přípravků, který máte běžně doma. A to bělicí zubní pastu, která však neobsahuje hrubá zrnka. Stačí ji nanést na starý zubní kartáček nebo měkký hadřík a jemnými pohyby nerez rozleštit. Zubní pasta vám pomůže i při jiných činnostech v domácnosti, o nichž jsme psali zde. Povrch poté rozleštěte. K tomu vám postačí utěrka z mikrovlákna. Pro jistotu si jich připravte více, abyste je mohli průběžně střídat a nakonec jednou utěrkou povrch i očistěte. Zbytky pasty odstraňte hadříkem. Nejlépe vám to půjde ve chvíli, kdy je povrch ještě teplý. Na závěr nechejte povrch zaschnout.

Lesk jako blesk

Pro takový efekt platí jedno pravidlo - nenechat povrch mokrý. Vždy jej otřete suchou papírovou utěrkou. Pokud máte nerez s kartáčovaným povrchem, pamatujte si, že tahy hadrem či měkkou houbičkou by měly být ve směru těchto linií. Použít můžete i kapku dětského oleje. V žádném případě se nesnažte plochu rozleštit kroužením.

Rada na závěr

Při čištění nerezu se vyhýbejte čisticím prostředkům s obsahem chloridu, bělicím přípravkům a dezinfekčním prostředkům. Ty mohou nerezové povrchy navždy znehodnotit. 

Zdroj: themaytagstoreusa.com, electrodry.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47