Jak vybrat vhodnou péřovou přikrývku aneb není peří jako peří

 Tipy a inspirace 
30. srpna 2020 11:05 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyberte si, které vlastnosti peří vám vyhovují více Depositphotos
Přikrývky z husího nebo kachního peří jsou bezesporu nejlepším přírodním izolačním materiálem, který rozhodně v dnešní moderní době není zdaleka překonaný. Ale které peří je lepší?

Přírodní peří totiž reguluje nejen teplotu, ale také vlhkost v přikrývce. A čím je peří kvalitnější, tím také lépe reguluje. Do přikrývek se používá především prachové peří, které nemá žádný stonek, ale disponuje bohatými vlákny, mezi kterými se tvoří vzduchové kapsy. A ty jsou odpovědné za tepelnou izolaci. Které peří je tedy nejkvalitnější?

Kachní peří

Kachní peří je velmi kvalitní, ovšem záleží na tom, jaké výrobci polštářů a přikrývek použijí. Do polštářů se samozřejmě hodí jemné kachní prachové peří, ovšem v takovém případě se váš polštář rychle slehne. Je tedy ideální pořídit si takový, který má v sobě kombinaci jak prachového peří, tak i pírek. Ta se zaslouží o to, že polštář bude držet svůj tvar.

Pro přikrývky platí prakticky to samé. Záleží jen na vašich preferencích. Pokud ovšem při spaní dáváte přednost pocitu lehkosti, rozhodně si pořiďte přikrývku z kachního prachového peří, které dobře izoluje teplo.

Husí peří

Husí prachové peří je oproti tomu kachnímu větší a silnější. To v praxi znamená, že přikrývka bude nosnější. Husy totiž mají přirozeně větší pírka. I husí prachové peří ale dobře izoluje teplo a navíc je vhodnější pro odvádění vlhkosti.

Pokud se tedy rozhodujete mezi kachním a husím peřím, musíte dobře zvážit svoje potřeby. Pokud se například v noci častěji potíte, je pro vás husí peří určitě vhodnější.

Luxusní peří

Výrobci polštářů a přikrývek se ale neomezují jen na kachní a husí peří. Na trhu jsou také přikrývky, do kterých se používá peří z kajky mořské, což je kachnovitý mořský pták. Tito ptáci vystýlají svá hnízda vlastním prachovým peřím.

A to je také důvod, proč jsou přikrývky s jejich prachovým peřím skutečným luxusem. Prachové peří z hnízd těchto ptáků se totiž sbírá ručně, což samozřejmě zvyšuje cenu výsledné přikrývky. Peří kajky mořské má ale také velmi kvalitní izolační vlastnosti, proto se peřiny a polštáře z tohoto materiálu řadí mezi velmi luxusní produkty. Dále čtěte: Sprchový závěs je plný bakterií. Je potřeba ho pravidelně a správně čistit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod