Trápí vás zašedlé prádlo? Zapomeňte na drahá bělidla a sáhněte do spíže

 Tipy a inspirace 
05. června 2019 10:09 / Šárka Sokolská
  5
📷
5 fotografií v galerii
Mít bílé prádlo není až taková věda Shutterstock
Bělení prádla je alchymie. Ne všechny drahé prostředky i tipy skutečně účinkují. Zkuste opravdu zaručené a vyzkoušené způsoby bělení prádla.

Udržet bílé prádlo skutečně bílým bývá nadlidský výkon. A je jedno, zda se jedná o spodní prádlo, trička, halenky nebo záclony. Šedý nádech se totiž nelíbí žádné hospodyňce. Existuje několik osvědčených způsobů, jak vrátit prádlu skutečně bílou barvu, zbavit se skvrn a přitom i ušetřit.

Prevence je základ

A toto staré dobré heslo patří i u praní prádla. Aby vypadalo stále jako nové, perte bílé kousky vždy odděleně od těch barevných. A pozor! Do barevné kategorie spadá třeba i bílé triko s barevným potiskem nebo kombinované kousky. Právě zde dělá velká část hospodyněk chybu.

Teplota je důležitá

Zatímco bavlněné prádlo snese teplotu 60 °C, ostatní materiály perte raději na 40 °C. Určitě si vždy prostudujte štítek každého oblečení, kde najdete nejenom údaje o složení látky, ale také doporučenou teplotu praní. Pokud máte pračku, která má v sobě předepírku, určitě toho využívejte. Tyto speciální programy pomohou odstranit mírnější znečištění i skvrny.

Pozor na chlor

Nepoužívejte u bílého prádla přípravky na chlorové bázi. Ty sice pomáhají bělení, ale  takto vyprané prádlo má tendenci při sušení na slunci žloutnout. Naopak šednutí velmi často způsobuje i aviváž a různé nečistoty a vodní kámen v pračce. Proto je skutečně důležité pračku pravidelně čistit. K tomu vám bohatě poslouží obyčejný ocet, který stojí ani ne deset korun. Stačí nalít hrnek či dva do nádržky na prací prostředek a pračku zapnout na vysokou teplotu.

Nejen na pečení

Co se týče bělení, pak stačí, když se rozhlédnete po kuchyni. Určitě v ní najdete třeba obyčejnou kuchyňskou sodu. Ta pomůže nejenom vybělit prádlo, ale při pravidelném používání jej také udržet zářivě bílé. Přidejte asi lžíci jedlé sody k pracímu prášku nebo rovnou k prádlu do bubnu pračky. Pokud nemáte sodu po ruce, použijte obyčejný prášek do pečiva. V tomto případě ale dejte k prádlu pět balíčků. Prášek do pečiva můžete také použít při namáčení. Pomůže vám to odstranit z oblečení našedlou barvu.

Sůl i citron

Skvělými pomocníky jsou také obyčená kuchyňská sůl nebo vaječné skořápky. Větší množství soli rozmíchejte ve vodě a přes noc do ní namočte zažloutlé záclony. Na druhý den je vyperte. Zaprané bílé prádlo rozzáříte díky citronu. Prádlo nechte odmočit ve vodě s několika plátky nakrájeného citronu, případně vytvořte lázeň z vody a citronové šťávy. Budete překvapeni výsledkem. Proti zašednutí skvěle fungují i obyčejné vaječné skořápky. Přidejte před praním do bubnu pračky  uzavřený plátěný sáček s nadrcenými skořápkami.

Na skvrny ocet

Ocet mějte neustále po ruce. Poslouží vám nejenom k čištění pračky, ale také k odstranění skvrn a vybělení prádla. Nejlepší je bílý vinný ocet, ale dá se použít i obyčejný kvasný lihový. Přidávejte ho při praní místo aviváže, prádlo změkčí, vydezinfikuje a ještě k tomu vybělí. Skvěle si poradí také s pracovním oblečením, které dokáže krásně vyčistit i odstranit zápach z potu. Prádlo nechejte odmočit ve vlažné vodě s octem a teprve potom jej vyperte. Na odolnější skvrny si připravte pastu ze sody a octa. Tou potřete skvrny a vyperte. (Dále čtěte: Sušení prádla venku na slunci není tak skvělé, jak se zdá. Má to i své velké zápory).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve