Dostupné vychytávky, které nejen v kuchyni ocení každá hospodyně

 Tipy a inspirace 
29. dubna 2019 15:59 / Terezie Zamlynová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vychytávky dokáží usnadnit práci Shutterstock
Dobrá rada nad zlato. To je moudrost, která platí asi od počátku věků. A ruku na srdce, platit bude asi vždycky. Důležité je totiž ještě jedno. To, že dobrá rada musí přijít ve správný okamžik – tedy ve chvíli, kdy ji potřebujeme. Schválně – najdete v řádcích níže i nějakou pro sebe?

Vybrali jsme několik vychytávek, které dokáží usnadnit život hospodyňkám. Některé z nich jsou možná notoricky známé, zatímco jiné budou pro někoho z vás novinkou.

V kuchyni a pro vaření

  • Aby brambory neklíčily, což se teď na jaře stává často, dejte k nim jablko.
  • Víte, že když natřete struhadlo olejem, při strouhání se vám na něj nebude lepit sýr?
  • Pokud potřebujete urychlit osmahnutí cibulky, přidejte k ní špetku jedlé sody. Cibulka zkaramelizuje mnohem dříve.
  • Abyste si uchovali svěží a křupavý salát, dejte spolu s ním do zakryté misky papírový ubrousek.
  • Potřebujete ušlehat šlehačku a jako na potvoru se vám rozbil šlehač? Nalijte šlehačku do zavařovací sklenice a použijte ji jako šejkr. Vyžádá si to sice trochu víc fyzické námahy, ale výsledek to mít bude taky.
  • Nebojte se koupit více kostek másla, pokud víte, že nebudete mít v nejbližší době čas na nákupy (anebo vám je aktuálně sympatická cena, za kterou máslo u vás v obchodě prodávají). Máslo se nezkazí, dáte-li si ho do mrazáku. V případě jeho potřeby pro něj sáhnete a jednoduše ho nastrouháte. Snáze se vám těsto bude i zpracovávat.

  • Chcete překvapit zajímavou snídaní? Udělejte tak trochu jiné volské oko! Stačí vám k tomu paprika, ze které ukrojíte kolečko. Položíte ho na rozehřátou pánev s trochou tuku a do něj klepnete vajíčko. Osolíte, opepříte a servírujete. Zvládne to i odrostlejší dítě.
  • Pokud toužíte vyzkoušet něco nového v marinování, pak věřte, že za experiment stojí i netradiční marináda na maso z čaje. Potřebovat budete jen maso a mírně oslazený černý čaj. Maso do něj naložíte na několik hodin a pak upečete v troubě. Peče se tak dlouho, dokud se při doteku vidličkou nerozpadá.

Úklid domácnosti i ve stavu nouze

Někdy si potřebujeme rychle poradit, ale zjistíme, že nám došel prostředek, který k tomu používáme. Alespoň nárazově existují i náhradní řešení.

  • Čaj může být pomocníkem i k leštění zrcadel. Pokud se vám stane, že jste ho nechali louhovat příliš dlouho, a tudíž vám nechutná, nevylévejte ho. Namočte do něj hadřík a přeleštěte jím zrcadlo. Lesk vás oslní, uvidíte! (Samozřejmě platí, že čaj nesmíte před tím osladit!).
  • Bojujete se zápachem bot a došel vám sprej, který na to používáte? Není třeba věšet hlavu, stačí, když máte doma obyčejnou sůl. Věřte, že i ona umí spolehlivě absorbovat bakterie nahromaděné v botách, včetně zápachu, který z toho vzniká. Sůl nasypete do bot večer, ráno ji pouze vyklepete.
  • Špinavá mikrovlnná trouba je nepříjemný oříšek. Ulehčit jeho rozlousknutí umí přitom jen obyčejná voda a ocet. Stačí, když do mikrovlnky vložíte misku s horkou vodou a trochou octa a necháte ji běžet na nejvyšší výkon 30 až 60 vteřin. Poté ji jen zevnitř setřete papírovým ubrouskem. Kvůli vzniklému zápachu je ještě dobré nechat troubu otevřenou, aby vyvětrala.

Údržba domácnosti, pokojové rostliny

Vyjmenovat všechny vychytávky pro údržbu domácnosti a třeba pěstování pokojových rostlin není možné a nestačila by na to asi ani jedna encyklopedie. Nicméně - třeba se budou hodit právě vám tyhle tři, které jsme vybrali. 

  • Trápí vás uvolněné šroubky? Když je přetřete bezbarvým lakem na nehty, zafixujete je, nic nebude vidět a ještě jim prodloužíte životnost.
  • Chcete-li zabránit tomu, aby se při každém zalévání pokojových květin vyplavovala zemina, dejte na dno květináče, až budete přesazovat, kávový filtr.
  • A když už jsme u toho přesazování, chcete-li rostliny podpořit, aby při přesazování netrpěly, věřte, že i jim dokáže pomoci aspirin. Rozpusťte jednu tabletu ve 4 litrech vody a tento roztok používejte při zalévání. Pomáhá to posílit kořenový systém jak při přesazení, tak i při nějaké jiné újmě pokojových rostlin.

Čtěte také: Sádlo a slanina: Levní a dostupní parťáci v boji proti jizvám, striím i popraskaným patám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47