Aby koberec zase zářil jako nový, stačí na něj použít prostředky, které máte doma

 Tipy a inspirace 
30. března 2019 08:49 / Šárka Sokolská
  4
📷
5 fotografií v galerii
Na koberec použijte žehličku, silonky nebo kondicionér Depositphotos
Potřebuje váš koberec po zimě pořádnou očistu? Nemusíte na něj hned vytahovat těžký kalibr ve formě komerčních chemických prostředků. S většinou skvrn si poradíte pomocí takzvaných babských rad.

Jarní slunce odhalí každou nečistotu, každé smítko i prach ve vaší domácnosti, na kobercích nevyjímaje. Na nich je najednou vidět každá skvrnka i to, jak jsou najednou zašedlé a jak by potřebovaly prosvětlit. Nemusíte však propadat panice, s vyčištěním si dobře poradí i metody našich babiček. 

Na chlupy punčochou

Kdo má doma psa či kočku, tak moc dobře ví, jak bývá kolikrát těžké odstranit chlupy z čalounění a zvlášť z koberců. Zkuste použít navlhčenou mořskou houbu. Pokud ji nemáte po ruce, sáhněte po staré silonové punčoše, kterou navlhčete a několikrát přejeďte nejvíce znečištěná místa.

Na jemné koberce kondicionér

Jemné koberce by měly také jemné i zůstat. Proto, pokud je budete čistit, použijte k tomu trochu balzámu na vlasy, který rozpustíte v připraveném mycím roztoku. Věděli jste, že kondicionér lze použít na celou řadu jiných věcí v domácnosti

Vyžehlete jej

Ne, skutečně se stále bavíme o čištění koberců. Žehlička totiž působí jako praktický rozpouštěč skvrn. S její pomocí vyčistíte většinu fleků od šťáv, vína nebo vosku. Stačí, pokud si do láhve s rozprašovačem naředíte tři díly vody na jeden díl octa, případně prostředku na mytí nádobí. Roztok nastříkejte na skvrnu, pak přes ni položte hadřík namočený v teplé vodě a zažehlujte, dokud skvrna nezmizí. 

Vlastní hloubkový čistič

Někdy je nutné vzít koberec skutečně silným čističem. Ty nejlepší a nejúčinnější ale mívají profesionální firmy, takže takové čištění koberce vám může vzít z peněženky i pěkných pár tisíc korun. Nicméně podobně silný prostředek si můžete vyrobit i sami doma. Smíchejte 3/4 šálku peroxidu vodíku, 1/4 šálku octa, 2 lžíce saponátu na nádobí, 5 kapek esenciálního oleje, 2 lžíce aviváže a 4 litry horké vody. Tuto směs promíchejte a koberec s ní vyčistěte.

Čechrejte ledem

Koberec vypadá mnohem lépe, pokud jej načechráte. Zkuste to pomocí vody a octa, který si smícháte ve stejném poměru a nastříkáte na koberec. Nechte chvíli působit a pak tekutinu osušte. Nakonec vezměte lžíci a proti směru slehnutých vlasů je postupně stavějte do pozoru. Tato metoda není moc účinná, pokud například přesouváte nábytek a potřebujete dát zpět do pozoru slehlá místa. V tomto případě vezměte kostky ledu a dejte je do promáčkliny. Nechte je tam odtávat, tekutinu pak jemně vysajte. Nakonec dejte na místo vlhký hadřík a žehlete, dokud tkaninu nevysušíte. Až bude místo úplně suché, vlas opatrně načechrejte. Led také použíjte v případě, že vám zůstala na koberci přilepená žvýkačka. Nechejte ji "zmrznout" a pak opatrně seškrábněte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47