Lahev vína můžete otevřít rychle a efektně, pomocí plamene
Způsobů, jak otevřít víno bez vývrtky, je celá řada. Někdo doporučuje zatlačit korek dovnitř lahve, jiný zase vytáhnout jej pomocí šroubku a šroubováku. Údajně také funguje trik, kterým můžete korek vytlouct z lahve tak, že ji dáte do boty a několikrát s ní bouchnete o zeď. Nárazy by měly špunt vytlačit. Všechny tyto způsoby jsou ale poněkud zdlouhavé, a po chvíli by asi každého přešla i chuť. Ale existuje ještě jiný, navíc velmi rychlý a také efektní způsob vyndání korku. Pomocí zapalovače.
Jak oslnit návštěvu
I když budete mít doma vývrtku, můžete tímto trikem oslnit svou návštěvu. Důležité však je, aby lahev, kterou chcete otevřít, nebyla vytažená přímo z lednice. Jinak by prudkým výkyvem teplot mohla prasknout. Nechejte ji proto chvíli při pokojové teplotě odstát.
Kouzlo s ohněm
Vezměte si zapalovač nebo třeba flambovací pistoli a pomocí ohně pomalu ohřívejte hrdlo lahve kolem dokola. Ideální je plamenem ohřívat prostor mezi hladinou tekutiny a špuntem. Po několika málo minutách začne špunt sám vylézat z hrdla ven. Dávejte ale pozor, protože hrdlo bude skutečně rozpálené. Nicméně během chvilky si můžete pochutnávat na skleničce vína. Pokud chcete být skutečně dokonalý hostitel, je důležité, aby mělo víno tu správnou teplotu.
Správně vychlazené
Ke zchlazení lze využít lednici nebo kyblík na sekt s chladnou vodou. U plných bílých vín a sladkých vín postačí zhruba čtyřicet pět minut v lednici. Aromatická vína či vína perlivá, která se podávají nejchladnější, a to při 7 – 9 °C, vychladíte do hodiny a půl. Víno určitě nevkládejte do mrazáku, ani ho nepodávejte s ledem. Pokud skladujete červené víno ve sklepě, na pokojovou teplotu ho přivádějte pomalu. Rozhodně víno nedávejte do vroucí vody nebo mikrovlnné trouby, tím by došlo ke znehodnocení vína ještě před jeho podáváním. Pokud vám zůstala nedopitá lahev vína, je potřeba ji dobře uskladnit. Nevíte jak? O tomto tématu jsme psali zde.