Nevyhazujte zbytečně za čistírnu, péřovou bundu zvládnete vyprat i doma

 Tipy a inspirace 
24. března 2019 13:09 / Šárka Sokolská
  3
📷
5 fotografií v galerii
Péřovka do pračky patří Pinterest
Možná se už pomalu chystáte zazimovat svou péřovou bundu a chystáte se ji odnést do čistírny. Nač vyhazovat zbytečně peníze, když si ji můžete vyprat i doma? Chce to jen vědět, jak na to.

Péřové bundy jsou krásné, lehké, dobře drží teplo, ale také stojí poměrně hodně peněz. Možná i proto panuje mezi lidmi mýtus, že je nutné péřové oděvy nosit do čistírny. Ale obavy z toho, že byste je domácím praním zničili, jsou zbytečné. Kvalitní péřové oblečení totiž klidně můžete hodit do pračky.

Zkontrolujte symboly

V první řadě, než se pustíte do praní péřového oděvu, se nejprve podívejte na symboly na štítku. Ten obvykle najdete v bočním švu na vnitřní straně nebo uvnitř vnitřní náprsní kapsy. Na něm jsou uvedeny základní údaje, zda se může výrobek skutečně prát v pračce a na kolik stupňů, i to, zda jej můžete sušit v sušičce.

Speciální prostředky jsou nutnost

Péřovou bundu nikdy, ale skutečně nikdy neperte v běžném pracím prostředku. Peří uvnitř oděvu je totiž pokryté přirozenou vrstvou tuku, která by se v běžném pracím gelu zničila. Ztratila by se tak nejen pružnost oděvu, ale především jeho termoizolační vlastnost, díky níž vás bunda tak skvěle hřeje. Proto si pořiďte speciální prací prostředek, který je určený na oděvy obsahující peří. Ten umí také do určité míry obnovit voděodolnost látky. Na péřové oděvy také nikdy nedávejte aviváž, která narušuje strukturu a pevnost vláken a ničí technické materiály.

Zapnout zip

Ještě než bundu hodíte do pračky, zapněte nejprve všechny zipy, druky, knoflíky i suché zipy, a to i na kapsách a rukávech. Zabráníte tak jejich případnému zničení nebo poškození látky. Zjistěte, zda vaše pračka nemá speciální program určený pro praní péřových oděvů, který zajistí optimální teplotu i pohyby bubnu. Pokud ne, pak nastavte program pro šetrné praní či jemné prádlo a teplotu dejte na 40 °C. Vypněte také ždímání a odstřeďování. Po máchání jen vodu vypusťte.

Důležité je načechrávat

Sušit peřové polštáře nebo bundy jen tak, nebo dokonce na slunci, skončí přesušením části peří, které by pak začalo praskat, uvnitř by pak výplň zůstala vlhká a mohla by se v ní objevit i plíseň. Stejně nevhodné je sušení na topení. Ideální je svěřit oděv sušice. Vhodný je například program s názvem „teplý vzduch“. Péřové oděvy je navíc nutné načechrávat, proto k nim přidejte pár speciálních míčků a nebo čistých tenisáků. 

Když není sušička

Pokud nemáte k dispozici sušičku, nezbude vám nic jiného, než sušit bundu jen tak na vzduchu. Po vyndání z pračky ji na chvilku pověste na ramínko a nechte vykapat. Pak vymačkejte přebytečnou vodu a ještě mokrou ji položte na ručník, překryjte druhým ručníkem a jemně tlačte, abyste pryč dostali co nejvíc zbylé vody. Oděv nechejte minimálně tři dny schnout ve vodorovné poloze, aby nedošlo k narušení vnitřních struktur. Během toho ji nejméně pětkrát denně pořádně natřeste, aby v bundě nevznikly chuchvalce peří, které by začaly plesnivět. Uvažujete přeci jenom o koupi sušičky? Rady, které vám pomohou s výběrem té nejvhodnější pro vás, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?